Annons
X
Annons
X

”Man är beredd att dö med miljoner i skuld”

Det är för billigt med pengar. Det menar flera bedömare som efter SvD:s genomgång av svenskarnas bolånesituation varnar för en ny bostadsbubbla. [
SE KARTA ÖVER SVENSKA BOLÅN OCH SKULDER]

På onsdagen presenterade SvD tillsammans med kreditupplysningsföretaget UC omfattande statistik om svenskarnas bolånesituation –
postnummerområde för postnummerområde.

Reaktionerna kom omedelbart.

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet och före detta vd för Aktiespararna, anser att det är alldeles för billigt att låna pengar och varnar för att många kommer att drabbas hårt när räntan stiger till mer ”normal” höjd på upp till ett par procentenheter över dagens nivåer.

Annons
X

– Jag tror att vi om tio år kommer att titta tillbaka och fråga oss: ”Varför förstod vi inte att en så låg kostnad för pengar skulle leda fram till en ny kris?”, säger han.

Günther Mårder menar att det är farligt att gynna lånande framför sparande och målar upp ett mardrömsscenario där tillväxten tar fart utan att arbetslösheten sjunker.

Vi måste straffa, eller i alla fall sluta gynna, lånande.
Gunther Mårder.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Då kommer räntorna att höjas för att dämpa ekonomin samtidigt som folk inte får fotfäste på arbetsmarknaden. Väldigt många kommer att få en mycket ansträngd ekonomi, säger han.

  Orsaken till lånefesten står enligt Mårder att finna i en förändrad inställning till pengars värde.

  – 70- och 80-talisterna är den första generationen som skuldsätter sig utan några som helst skrupler. För dem är det ingen dygd att vara skuldfri. Om man är beredd att dö med flera miljoner i skulder – vad spelar det då för roll om man lånar upp en miljon till?

  Mårder vill se ett slopat ränteavdrag.

  – Vi måste straffa, eller i alla fall sluta gynna, lånande. Fler måste stimuleras att bygga upp en buffert för inkomstbortfall och inför återgången till ett normaltillstånd i ekonomin, säger han.

  Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, resonerar i liknande termer.

  Han menar att de låga räntorna gynnar bankerna snarare än bolånekunderna.

  – Räntan måste bli mer verklig. I dag är den dopad. Bankernas marginaler har aldrig varit så höga som nu. Det är hyckleri att staten tillåter avdrag som innebär att vi som skattebetalare betalar bankernas vinster, säger han.

  Claes Hemberg varnar för att dagens situation leder till stora klyftor i samhället, inte minst geografiskt.

  – Det är ett väldigt segregerat Sverige. Utanför de stora städerna är det ekonomisk ödemark. Det handlar inte bara om var pengarna finns utan också om kunskapen och framtidsutsikterna. Det unga paret som bygger ett hus utanför Umeå kommer aldrig att få tillbaka sina pengar. När räntan sticker uppåt kan de ringa mindre och äta fläsk i stället för entrecote men de kan inte flytta. Då kommer de personliga konkurserna, säger han.

  Karta: Den svenska bolåneskulden svd.se Räntekartan: Jämför din bolåneränta svd.se Den svenska skulden svd.se Säg din ränta i SvD:s Räntekartan svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X