Annons
X
Annons
X

Mammutens DNA återskapat

Kan vi snart skapa livs levande mammutar? Knappast. Under överskådlig tid syns de bäst på film. Men att mammutens DNA nu kartlagts är ändå ett litet steg på vägen.

Mammuten är troligen ett tidigt offer för människans utbredning. Att vi nu återskapar arvsmassan kan ses som en liten, senkommen gottgörelse.

Kerstin Lindblad-Toh, vid Broad Institute i USA och Uppsala universitet, är en av författarna till studien i Nature. Hon anser att den framför allt visar att gammalt DNA kan analyseras effektivt.

–Gamla prover har flera problem. De kan ha fallit sönder i små bitar och därmed inte gå så bra att läsa av korrekt. De kan också vara uppblandade med prover från andra arter, säger hon.

Annons
X

Analysen bygger på två prover. De är så olika att de troligen är från två olika mammutarter. Så det är fortfarande mycket långt till ett DNA som skulle kunna användas för att klona en mammut.

Men kan det trots allt bli verklighet?

– Nej, jag tror att det är orealistiskt, säger Kerstin Lindblad-Toh, som anser att resultatet kan användas för att se släktskap mellan arter av levande och utdöda djur.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X