Annons
X
Annons
X

Mammorna saknar en modern höger

KOLUMN

M som i man. Så skulle den senaste väljarundersökningen kunna sammanfattas.

Det enda parti som går tydligt framåt är Moderaterna – tack vare männen som är 45+ (DN/Synovate 29/1). Det gör att skillnaden mellan de politiska blocken nu är liten.

Om bara männen hade fått rösta skulle alliansen leda med 47,7 procent mot vänsterns 45,2. Det finns ett tydligt kvinnounderskott bland borgerlighetens väljare. Om bara kvinnorna hade fått rösta skulle de rödgröna leda med 52,0 procent mot borgarnas 43,8.

Annons
X

Vad gör vänstern med kvinnorna som vi inte gör, undrar säkert M och borgerliga alliansen. Pratar mycket om feminism och jämställdhet, tycks vara det svar de kommit fram till.

Därför har M nu lanserat en jämställdhetspolitisk plattform som verkar vara lånad från Feministiskt Initiativ (FI). M köper könsmaktsordningen och kvoteringstanken. (M)er av samma politik som vänstern står för ska rädda kvinnorna från allt ont och vinna deras röster. Att FI, trots stor medieuppbackning, bara fick promille i senaste valet verkar alla ha glömt.

M lever kvar i 1900-talets feministiska boom. Fixstjärnor som Simone de Beauvoir och Gudrun Schyman gjorde jämställdheten till vår tids socialism. Könskamp ersatte klasskamp. Svenska politiker verkar inte ha märkt att 2000-talets politiska fixstjärnor som Obama och Cameron nästan aldrig pratar om kön, feminism och jämställdhet. De pratar om community, family och parents.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I hela västvärlden och speciellt i Sverige blev första decennium föräldraskapets återkomst.

  ”Sällan har det varit mer inne att vara förälder än under tjugohundratalet”, lyder underrubriken på Andreas Ekströms kapitel om familj i antologin Nollnoll – Decenniet som förändrade världen (Volante 2010). Ekström skriver om pappalycka, men han får ursäkta: 00-talet var mammans stora återkomst. Det gav oss lattemamman och tidningen Mama.

  Vem kunde ana att världens mest jämställda land skulle bli ett land med coola, surdegsbrödsbakande mammor som bloggar om den lilla världens vardag?

  Eftersom politikerna levde kvar i 1900-talets singeltänk med världens högsta beskattning av barnfamiljer, fick marknaden ge folket vad folket ville ha. Vi fick en baby-, bröllops-, matlagnings- och heminredningsboom som slog världen med häpnad. Det var som om det unga kvinnliga Sverige reste sig som en mamma, kastade ut genusanalysen och tog med babyn på rockfestival – med hörselskydd i rosa lack.

  Att vara en engagerad och duktig mamma blev samtidens viktigaste statusmarkör, viktigare än designerhandväskor, 50/50-jämställdhet och styrelseposter i börsbolag. Mammans återkomst visar oss en annan definition av välfärd och jämställdhet, där politiken gör halt.

  David Cameron säger att familjen är det bästa välfärdssystemet, vill ge gifta skattelättnader, chattar med mammor på Netmums och får mammor att välja Tories istället för Labour (The Independent 28/1). Högerns livsstil har blivit modernare än vänsterns.

  Svenska mammor lever ett högerliv, men röstar vänster. De saknar en modern höger att rösta på. M som i mamma?

  Elise Claeson är socionom och fri skribent.
  eliseclaeson@hotmail.com

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X