Mammor dubbelt så mycket sjuka som pappor

Tyngre arbetsbörda i hemmet som leder till ökad stress, fler vab-dagar och mer tid nära barnen vilket ökar smittorisken. Forskare som SvD Näringsliv pratat med ser många möjliga anledningar till att småbarnsmammor har dubbelt så många sjukdagar som pappor.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

I nästa vecka väntas regeringen ge Försäkringskassan i uppdrag att borra djupare i det faktum att kvinnors sjukfrånvaro skjuter i höjden efter att de blivit föräldrar. Det skriver Dagens Nyheter på torsdagen. Man ska göra en utredning på föräldrar med barn födda runt 2005 och titta bland annat på hur sjukfrånvaron hänger ihop med om föräldrarna är ensamstående eller sammanboende, vilka yrken, socioekonomisk tillhörighet och hur stora förvärvsinkomster de har.

Kvinnor i åldersgruppen 30-39 är dubbelt så mycket sjukskrivna som män, enligt Försäkringskassan. En rapport från Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, från 2011 visar att det är just när det första barnet fyllt ett år och det börjar bli dags för förskola som mammornas sjukfrånvaro drar iväg från pappornas. Och det håller i sig under många år, även i åldersgruppen 40-49 år ligger kvinnors sjukdagar dubbelt så högt som männens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons