Mammans implantat utlöste kris

Teckenspråkiga. När Iréne Kvist förra året fick det hörseltekniska hjälpmedlet cochlea-implantat utlöste det en kris hos hennes äldsta dotter Martina. Dottern är också döv och fick inte något implantat som liten. I dag längtar hon ibland efter att kunna höra.

Under strecket
Publicerad
Iréne Kvist med döttrarna Martina och Moa. Med på bilden är också familjens kanin, Molle.

Iréne Kvist med döttrarna Martina och Moa. Med på bilden är också familjens kanin, Molle.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

År 1998 hände något med Iréne Kvists hörsel. När hon födde sin andra dotter Moa var den omtumlande förlossningen början på outhärdligt jobbiga tinnitusproblem. Det innebar att hon, som vid den tiden var gravt hörselskadad, hörde ljud som inte hade någon känd ljudkälla och som kom från den egna kroppen. Hon har alltid haft tinnitus, men det var först i samband med förlossningen som problemen slog till på heltid. Så småningom blev hon helt döv.

Efter förlossningen bestämde sig Iréne Kvist för att sluta använda sina hörapparater. Det blev för mycket ljud. Tortyren, som hon själv uttrycker det, kom smygande. Det gick så långt att hon sjukskrev sig 2001 från jobben som verksamhetskonsult på Dövas hus i Stockholm och som programledare på Utbildningsradion. Hon läste tidningar och böcker om tinnitus.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons