Mamman som varnar för barn

IRONISK. Sämre ekonomi, sämre sexliv, sämre relationer till vännerna. Corinne Maier räknar upp 40 skäl att inte skaffa barn i sin nya bok No kid. Hon är trött på allt tjat om att barn är livets mening och arg på att barnafödande nästan är en medborgerlig plikt. Någon måste våga tala ut om alla negativa sidor med att ha barn, menar psykoanalytikern, författaren – och tvåbarnsmamman(!).

Under strecket
Publicerad
Franska författaren Corinne Maier om sin bok No kid - 40 skäl att inte skaffa barn.

Franska författaren Corinne Maier om sin bok No kid - 40 skäl att inte skaffa barn.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Corinne Maier värjer sig mot bilden av att barn skulle innebära den totala lyckan. All samhällspropaganda för att öka barnafödandet står henne upp i halsen. Att bebisar har blivit kändisarnas favoritaccessoar förbättrar inte saken. Från alla möjliga håll sjungs föräldraskapets lov. Säga vad man vill, Frankrike har lyckats. Fransyskorna ligger i nativitetstoppen med drygt två barn per kvinna (år 2006), till skillnad från sina latinska systrar i Spanien och Italien. Italienskorna har världens lägsta nativitet med 1,3 barn per kvinna. Sverige ligger på 1,8.

Corinne Maier irriterar sig på den starka propagandan för barnafödande som ska rädda den franska nationen. Hon ser den som en parallell till den om en nationell fransk identitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons