Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Mammamodets stilutveckling

Det fanns en tid då man kunde se USA:s första dam höggravid med en cigarett i handen. Vi var tittat på gravidmodets förvandling genom åren.

Text: Sophie Tisell - 18 april 2017
Annons

50-talet

På 50-talet gjorde byxor entré för gravida. Till det föredrog dåtidens blivande mammor en vidare topp med plats för magen. Stilikonen Elizabeth Taylor behöll sin elegans även som gravid med klänningsliknande toppar och en tight pennkjol.

60-talet

Annons
Annons

Under 60-talet var A-formade toppar och klänningar stort, vilket vi även fick se i mammamodet. Jackie Kennedy blev en modeinspiratör även som gravid, med hennes eleganta och sofistikerade look.

70-talet

70-talets bohemiska uttryck smittade givetvis av sig även på gravidmodet. Luftiga, mönstrade klänningar blev normen. Skådespelerskan Jane Birkin var en av de största stilikonerna för havande

80-talet

Annons
Annons

På 80-talet blev kläderna betydligt bylsigare för gravida kvinnor. Prinsessan Diana sågs flitigt i överdimensionerade skjortklänningar, en trend som spred sig till mammor världen över.

90-talet

1991 prydde en höggravid Demi Moore magasinet Vanity Fairs omslag, för övrigt en trend som är populär bland Hollywood-stjärnor än idag. Under 90-talet fick vi även se jeans bli en del av mammamodet. Men det var inte dagens smidiga gravidjeans, istället bars det i extra stor storlek, så som på bilden ovan med skådespelerskan Kim Basinger 1995.

2000-talet

Annons
Annons

Vid milleniumskiftet blev mammakläderna betydligt mer lika det ”vanliga modet”. Bylsiga och för stora plagg byttes bort till förmån för mer vardagliga plagg. Vi fick se Kate Moss i en stilren look med smala jeans och skådespelerskan Kate Hudson visade stolt upp sin bara gravidmage i kort topp.

2017

Att bli mamma idag innebär ingen paus från rampljuset, tvärtom har det blivit en sorts statussymbol. Beyoncé och Amal Clooney är bara två av många chica gravidstjärnor vi fått se i år.

Annons