Annons

”Mamma fick för sig att göra sina pojkar mer lika flickor”

Moderörelser i ord, människors tänkande och beteende är ämnen som intresserar Göran C-O Claesson, som skrivit en mängd böcker däribland ”Kvinnan, mannen, tidsandan och den fria tanken” (2010).
Moderörelser i ord, människors tänkande och beteende är ämnen som intresserar Göran C-O Claesson, som skrivit en mängd böcker däribland ”Kvinnan, mannen, tidsandan och den fria tanken” (2010). Foto: Staffan Löwstedt

Göran C-O Claesson är den som har skickat in flest bidrag till ”Jag minns” – åtminstone ett från varje årtionde. För SvD Kultur berättar han om skrivandet och sitt livslånga engagemang för jämställdhet.

Hans berättelse ingår i SvD Kulturs samling ”Jag minns”, som nu släpps i bokform.

Under strecket
Publicerad

Evelyn och Göran, en av deras söner samt Evelyns pappa 1954 ombord på svenskbyggda M/S Stockholm i New York. På lilla bilden cyklar paret tandemcykel 1947.

Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

Jag minns hur det kändes när jag läste att Ursula Burns 2009 utsetts till vd för Xerox. Inte bara kvinna utan också svart! Hon hade börjat i företaget nitton år tidigare och klättrat uppåt tack vare företagets avancerade program för jämställdhet. Kände mig stolt! Jag hade på sjuttiotalet fått det svenska bolaget att införa i sak samma program.

Göran C-O Claesson sjunger i köket i trerummaren i Sollentuna, medan hans fru Evelyn Gullestad serverar kaffe i den blåvita servisen och dukar fram pistagelängd och småkakor.  

Annons
Annons
Annons