Annons
X
Annons
X

Målvaktshjälten lärdes upp av Brolin

Tomas Brolin börjar nöta in sin straffspark där han väntar ut målvakten. Vi skriver Parma för 20 år sedan, träningsplanen:

–Buffon var min försökskanin. När han också var chanslös förstod jag att den var bra, säger Tomas Brolin och skrattar gott.

Gianluigi Buffon förlorade kampen mot klockan.
Gianluigi Buffon förlorade kampen mot klockan. Foto: DARKO VOJONOVIC/AP

Hälsingens förutsägelser brukar stämma. Efter 2–0 mot Norge på Råsunda inför VM-resan till USA 1994 sa han till undertecknad att en semifinalplats är realistisk.

Den här gången, något år tidigare i duggregnet i Parma, pekade han bort mot den tanige tonåringen mellan stolparna och sa:

– Den där grabben kommer att bli bäst i världen!

Annons
X

Gianluigi Buffon har motsvarat förväntningarna.

”Gigi”, som den 192 centimeter långe målvakten kallas, föddes i Carrara och värvades till Parmas ungdomsakademi redan som 13-åring.

Den välväxte målvakten har atletiskt påbrå:

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pappa Adriano var tyngdlyftare och mamma Maria Stella kastade diskus. Systrarna Veronica och Guendalina spelade volleyboll och längre tillbaka i släkten finns målvaktslegenden Lorenzo Buffon, kusin till Gianluigis farfar.

  I konkurrens med burväktare som Claudio Taffarel och Marco Ballotta växte sig ”Gigi” snart större.

  –Utöver längden såg man direkt att han hade det där extra. Psyket för att klara utsattheten, vinnarmentalitet och så var han ingen gaphals som hetsade upp sig om det blev hörna. För att vara så stor var Buffon också smidig och bra med fötterna, som blev allt viktigare när bakåtpassningarna förbjöds, analyserar Tomas Brolin.

  Den bäste du spelat med?

  –Ja, ja, det är ingen som är i närheten. Titta på Buffon, han lägger sig inte och chansar som åtta av tio målvakter gör. Han låter skytten göra första draget och fladdrar inte i onödan. Han var klockren direkt, tillägger Tomas.

  Det tyckte även publiken på Estadio Tardini. Buffon var bara 17 år när han höll nollan mot Milan i hemmadebuten. Vid 18 års ålder var han reserv i Atalanta-OS och 19 när han första gången kallades till landslaget som ersättare för Gianluca Pagliuca.

  Inför EM 2000 hade Buffon etablerat sig som förstamålvakt i ”Gli Azzurri”, men bröt handen i en träningsmatch mot Norge i Oslo.

  Francesco Toldo blev därför den som försvarade den medelhavsblå färgen innan Buffon åter tog över inför VM 2002.

  På väg till VM-guldet 2006 höll han nollan i 453 minuter och släppte bara in två mål; ett självmål av Cristian Zaccardo och Zinedine Zidanes straffmål i finalen.

  34-åringen, som fick VM 2010 förstört på grund av ryggproblem, blev kapten i landslaget efter Fabio Cannavaro.

  Buffons skäggstubb, slutna ögon och fulla hals utstrålar alltid total hängivenhet när nationalsången ”Il Canto degli Italiani” tonar ut.

  Att försvarsblocket framför honom också är klubbkompisar från Juventus, Chiellini, Bonucci och Barzagli, har ytterligare förstärkt Buffons väl inrepeterade rutiner från Turin, dit han kom från Parma 2001.

  Målvakten blev indragen i den senaste spelskandalen, men snäste av utredningen med kommentaren att han gör vad han vill med sina pengar.

  Buffon friades i den tidigare spelskandalen Calciopoli 2007. Han blev inte mindre populär i regionen Piedmonte genom att lojalt följa med klubben ner i Serie B en säsong.

  Peter Schmeichel gav Uefa-priset till bäste spelare i semifinalen mot Tyskland till klubbkompisen i Juventus, bollhållaren Andrea Pirlo.

  Om Gianluigi Buffon håller nollan i finalen blir han svår att förbise, om inte Mario Balotelli på nytt formar nätet till en strut på motsatt planhalva.

  Vad gäller Tomas Brolins förutsägelse står det inför EM-finalen 4–4 mellan Buffon och Spaniens Iker Casillas i utmärkelser om världens bästa målvakt som IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) gör varje år.

  Och ”Brollan” brukar ju få rätt…

  Annons
  Annons
  X

  Gianluigi Buffon förlorade kampen mot klockan.

  Foto: DARKO VOJONOVIC/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X