X
Annons
X

Målvakten Stefan Liv död i rysk flygolycka

Tre Kronors målvakt Stefan Liv är död. Han omkom i den svåra flygkraschen i Ryssland när han lag Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk. Det är den värsta katastof som drabbat hockeyvärlden och den chockar en hel idrottsnation.

1/3

Planet ska ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta bara 1,5 meter innan det slog i en trafikfyr. Delar av planet ska också ha hamnat i floden Volga.

Foto: AP
2/3
3/3

Ishockeylaget Lokomotiv på en bild tagen inför säsongen 2011/2012.

Foto: AGENTSTVO KHL/REUTERS

MOSKVA Sammanlagt 43 personer miste livet i olyckan. Jaroslav Lokomotiv – som är en Rysslands mest anrika, populära och framgångsrika hockeyklubbar – skulle flyga till den vitryska huvudstaden Minsk för sin premiärmatch i KHL mot Dynamo Minsk.

Men planet, vars certifikat skulle gå ut om tre veckor, hade knappt lyft från startbanan på Tunosjno-flygplatsen när katastrofen var ett faktum. Det kom aldrig upp ordentligt i luften och enligt en uppgift hade planet kommit vid sidan av startbanan.

Planet krockade sedan mot en trafikantenn och klövs i två delar. Nospartiet föll i floden Volga medan de övriga vrakdelarna spreds ut över marken, bara en kilometer från landningsbanan.

Annons
X

Bara två av de 45 passagerarna överlevde, bägge med svåra brännskador. Och bland de döda finns landslagsmålvakten Stefan Liv:

– Jag har känt Stefan Liv i ganska många år och kommit honom nära både som människa och idrottsman. En av sakerna som känns så tragisk med hans bortgång är att han älskade ishockey, han var så ung i sinnet i ishockeyn och ville ständigt lära sig mer, säger Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts i ett pressmeddelande.

Stefan Liv blev 30 år:

– Han var en fantastisk tävlingsmänniska. Jag tänker samtidigt på att han tackade nej till VM-spel i våras för sina barns skull, fortsätter Per Mårts.

Flygkatastrofen med det ryska ishockeylaget Jaroslav Lokomotiv chockade i går en hel idrottsnation.

Scenerna från Salavat Julajevs hemmamatch mot Atlant Mytisjtji – som var premiärmatch för KHL-säsongen – var symboliska. Efter drygt 14 minuter bröts matchen och Ligans president Alexander Medvedev grep mikrofonen. Med tårar i ögonen förklarade Medvedev vad som hade hänt när Jaroslav Lokomotivs A-lag skulle lyfta från hemstaden och Medvedev sa att den pågående matchen i Ufa skulle avbrytas. Ett beslut som möttes av applåder och när Medvedev därefter utlyste en tyst minut satt tusentals åskådare tysta och grät ut sin sorg.

Flygkatastrofen dominerade fullständigt nyhetsutbudet i de ryska tv-kanalerna under hela gårdagskvällen. Efter att president Dmitrij Medvedev framfört sina kondoleanser till de drabbades familjer sa han att han personligen skulle närvara vid en minnesceremoni i Jaroslav.

Ryska ishockeyförbundets ordförande Vladislav Tretjak, under många år världens främs- te målvakt, framförde sina kondoleanser i en tv-intervju och på förbundets hemsida:

– Vi har drabbats av en oersättlig förlust, jag kan fortfarande inte förstå det. Vår hockey har förlorat stora spelare och tränare, sa Tretjak.

Alexander Sachonov, pressansvarig för Lokomotiv Jaroslav bekräftade i en direktsänd tv-intervju att alla i A-lagstruppen, plus fyra juniorer, varit med i planet. Men intervjun avbröts när en chockad Sachonov inte längre kunde prata. Och redan i går kväll hölls en första minnesceremoni i Jaroslavs hockeyarena.

Den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass, som citerade polisuppgifter i Jaroslav, uppgav att det fanns två förklaringar till olyckan. "Det handlade om ett tekniskt fel och ett fel av besättningen".

Planet var av typ Jak-42 som utvecklades på 1970-talet och kom i trafik tio år senare. Men planet är på väg att tas ur trafik och det gällande certifikatet för olycksplanet (med serienummer CCCP 42529) skulle gå ut om bara tre veckor.

Jaroslav Lokomotiv har tre ligatitlar den senaste tolv åren och hade satsat hårt inför den kommande säsongen för en ny guldmedalj. Målvakten Stefan Liv vara bara en av många utländska spelare i laget. Där spelade också tjeckerna Jan Marek, Karel Rachunek och Josef Vasicek, slovaken Pavel Demitra, tyske Robert Dietrich, vitryske Ruslan Salei och letten Karel Skarstins. Det var bara den ryske spelaren Alexander Galimov som överlevde kraschen.

Hur Jaroslav kommer att fortsätta den här hockeysäsongen –och hur det fortsatta ligaspelet i KHL kommer att se ut är ännu för tidigt att säga. Med stor sannolikhet kommer åtminstone den första omgången, som skulle ha spelats den här veckan, att ställas in. Men i går var det inte läge för chockade ishockeyledare att diskutera framtida spelschema, i går rådde bara en djup sorg.

Annons
X
Annons
X

Planet ska ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta bara 1,5 meter innan det slog i en trafikfyr. Delar av planet ska också ha hamnat i floden Volga.

Foto: AP Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

Ishockeylaget Lokomotiv på en bild tagen inför säsongen 2011/2012.

Foto: AGENTSTVO KHL/REUTERS Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X