Malta – soligaste EU-landet

Vet du hur stort landet Malta är? Jo, lite mindre än Värmdö kommun. SvD tog pulsen på vårt soligaste, nya EU-land och fann party, kultur, stadsliv och bad. I det lilla öriket bor hela 370 000 människor men visst ryms det ändå landsbygd.

Under strecket
Publicerad
I lugn och ro brukar malteserna njuta kvällssolen med fiske längs kajerna i Sliema. På andra sidan hamnen ligger Valletta dit man far med passbåt.

I lugn och ro brukar malteserna njuta kvällssolen med fiske längs kajerna i Sliema. På andra sidan hamnen ligger Valletta dit man far med passbåt.

Annons

Om den perfekta solsemestern är att slappa vid hotellpoolen hittar man många frestande pooler just på Malta. Med bara sex sandstränder och mycket sten tappas havsvattnet i bassänger, som den på Hilton där jag smiter in för fika en kväll. Där möts gästen av ett magnifikt poolområde med underbar havsutsikt och palmer stilla rasslande i vinden. Säg den som inte hade velat vila där på en solstol i sin egen värld, en dröm med fri horisont under Maltas sol.
Huvudön Malta och grannön Gozo är dock inte större än att man på några dagar kan se det mesta med lokalbuss eller hyrbil. Ofta börjar upptäcktsresan på flyget.
Med det skimrande Medelhavet som enda sällskap höjer sig detta ockrafärgade land nio mil söder om Sicilien. Från ovan är det ett landskap utan dramatik. Inga vulkaner, bara Medelhavets gula kalkbotten som gått i dagen. Det sägs att kalkgrunden är Maltas enda naturtillgång, tydligt är att sten efter sten hämtats ur den gula berggrunden. Under 9 000 år har bosättare staplat stenen till murar och hus, precis lika gyllengula som marken och så tät är bebyggelsen där vi flyger in i nordost att det ser ut som om själva berggrunden reser ragg.
Havet har gjort en stor inbuktning vid huvudstaden och inget är nog viktigare än detta för Malta, vars hamn genom alla tider varit tillhåll för handelsmän och krigare. Med sina medeltida hamnbefästningar är Valletta och Grand Harbour nu ett särklassigt världsarv.

Till Valletta kommer man med alla busslinjer. För romantikern kan en utflykt ändå varieras med den lilla passbåten som dagtid stävar fram och tillbaka över västra hamnen, mellan ringmuren och Sliema. Sliema är den första av flera sammanvuxna närkommuner väster om Valletta och där bor många malteser idag. I Sliemas brokiga 1900-talskvarter tätnar folklivet men där dominerar fullvuxna, mogna åldrar. Sittande krogarna och barerna får man Valletta på andra sidan vattnet som tjusig fond.
Det är livlig biltrafik men det går att promenera längs kajstråken och på en halvtimme vandrar man till Vallettas nästa grannkommun i väster, det i alla avseenden yngre St Julians. Här ligger stora fina hotell som just Hilton, men St Julians rymmer också Maltas partykvarter Paceville. Större kontrast till stjärnhotellens lugna oaser än de ungas helgpartaj kan man inte tänka sig. Varje helg sitter ungdomar från hela landet i bilkö dit.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons