Målningen en snabblektion i den antika filosofin

När den hyllade konstnären Michelangelo låg på rygg och målade taket i Sixtinska kapellet i Vatikanen stod den florentinske målaren Raffaello Santi, mer känd som Rafael (1483–1520), och studerade mästarens penseldrag. Rafael hade fått i uppdrag att dekorera en svit av rum i Vatikanpalatset och passade därför på att hämta ”inspiration” från sin åtta år äldre kollega.

Under strecket
Publicerad
De är samlade alla på samma fresk  - i Rafaels ”Skolan i Aten” målade han in de stora grekiska filosoferna - och vissa fick drag av de stora konstnärerna från Rafaels egen tid. (Se i artikeln nedan  vilka de olika filosoferna är)

De är samlade alla på samma fresk - i Rafaels ”Skolan i Aten” målade han in de stora grekiska filosoferna - och vissa fick drag av de stora konstnärerna från Rafaels egen tid. (Se i artikeln nedan vilka de olika filosoferna är)

Annons

Att Rafael tog intryck av vad han såg växa fram i den höga domen är ett konsthistoriskt faktum. Hans eget verk blev också enastående. I synnerhet är det ett av rummen som kommit att gå till konsthistorien: det så kallade ”stanza della Segnatura”. Rummet tjänade som påvens bibliotek – och det lät Rafael fylla med gamla filosofer. Målningen heter ”Skolan i Aten”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons