Annons
X
Annons
X

Malmström till USA för att diskutera handelsfrågor

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ska på måndag och tisdag besöka Washington för ett första samtal om handelsfrågor, inklusive handelsavtalet TTIP.

Av Direkt
Frihandelsavtalet
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström Foto: Lieven Creemers/European Commission

– Hon ska bland annat träffa handelsminister Wilbur Ross och diskutera frågor av gemensamt intresse, sade kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario till journalister på fredagen.

Cecilia Malmström har väntat på att de högsta posterna inom president Donald Trumps administration har tillsatts. Handelsminister (secretary of commerce) Wilbur Ross finns på plats. Däremot har kongressen ännu inte godkänt handelsrepresentanten (US trade reperesentative) Robert Lighthizer, som blir Cecilia Malmströms direkta motpart.

– TTIP är fryst så länge. Vi väntar på att Trumpadminstrationen ska klargöra sina avsikter, sade Daniel Rosario.

Annons
X

Avsikten med mötet med Wilbur Ross och andra personer inom handelspolitiken är att lära känna dem. Det är inte att försöka driva på TTIP-förhandlingarna, även om TTIP oundvikligen lär komma upp, åtminstone i förbifarten, sade en EU-källa till Nyhetsbyrån Direkt.

– Den logiska grunden för TTIP finns fortfarande där. Men innan vi bestämmer oss hur vi ska fortsätta måste vi från EU:s sida få klarhet att det finns tillräckligt med delade ambitioner och samsyn att hitta lösningar på svåra frågor, sade Daniel Rosario.

Cecilia Malmström ska också redovisa EU:s syn på handel, nyttan av frihandel och Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Andra handelsfrågor som väntas komma upp är WTO-frågor och kinesisk dumpning av till exempel stål.

  I Washington ska Cecilia Malmström också träffa republikanernas inpiskare i senaten John Cornyn, ordförande för finansutskottet i senaten Orrin Hatch, samt den ledande demokraten i senatens finansutskott Ron Wyden.

  Cecilia Malmström och även EU-länderna har oroats av Donald Trumps protektionistiska inställning.

  Redan under de första dagarna som president beslöt Donald Trump att USA ska dra sig ur det multilaterala handelsavtalet TPP i Stillahavsområdet och omförhandla Nafta med Mexiko och Kanada. Donald Trump har också begärt en 90 dagars utredning om orättvisa handelshinder ligger bakom USA:s handelsunderskott med många länder.

  Annons

  EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström

  Foto: Lieven Creemers/European Commission Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X