Annons
X
Annons
X

Malmström säger nej till Googlelagring

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger nej till Europaparlamentets krav på att datalagringsdirektivet ska utökas och även gälla sökningar på till exempel Google. ”Det känns inte proportionerligt”, säger hon till SvD.se.

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Med tillräckligt många underskrifter fick den konservativa Europaparlamentarikern Tiziano Motti från Italien i mitten av juni igenom sin skrivelse med krav på att utöka datalagringsdirektivet till att även omfatta sökningar hos sökmotorer på internet.

Därmed skulle allt du söker på till exempel Google kunna lagras i upp till två år för att användas av polisen i brottsutredningar.

Argumentet var att lagringen behövs för att stoppa barnpornografi på nätet och för att jaga pedofiler – något som övertygade tillräckligt många parlamentariker att skriva under den så kallade skriftliga förklaringen.

Annons
X

Nu har dock parlamentet inte rätt att själva lägga fram lagförslag eller på egen hand utöka direktivet, men den skriftliga förklaringen var trots det en tydlig signal till EU-kommissionen att gå parlamentet till mötes och lägga fram ett sådant förslag.

Men nu ser det ut som om Motti stött på patrull. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, som ansvarar för frågan, säger nej till kravet i en intervju med SvD.se.

– Regelverket är sådant att om parlamentet samlar ett visst antal underskrifter så måste kommissionen förhålla sig till det. Jag måste därför svara på kravet, men det känns inte aktuellt att införa en sådan utvidgning av direktivet.

Varför inte?

– Det känns inte proportionerligt, säger Cecilia Malmström.

Samtidigt som parlamentet kräver ett utvidgat datalagringsdirektiv kommer nu också starka påtryckningar på kommissionen att riva upp hela direktivet. Som SvD.se
skriver dag har över 100 europeiska organisationer gått samma och gemensamt skickat ett skarpt formulerat brev till kommissionen.

Cecilia Malmström ser dock få möjligheter att gå brevskrivarna till mötes.

– Visst kan kommissionen föreslå att direktivet ska rivas upp, men då kommer medlemsländerna att skratta åt mig och be mig komma med ett seriöst förslag. De vill ha det här direktivet, säger hon och fortsätter:

– Däremot kommer jag att titta på vilka förändringar som kan göras, som hur lång lagringstiden ska vara. Den översynen ska presenteras i höst.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X