Annons
X
Annons
X

Malmström fick ja i handelsutskottet

Spänningen var stor, men till sist blev det ändå ett klart ja för Cecilia Malmström (FP) som ny handelskommissionär i EU.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Cecilia Malmström under måndagens utfrågning. Foto: REUTERS

– Det här borde innebära att vi har godkänt Cecilia Malmström, säger ledamoten Christofer Fjellner (M) lättat, sedan EU-parlamentets utskott för internationell handel i en omröstning vid lunchtid förordat Malmström med rösterna 26 mot 10 och 5 som avstod.

”Lycklig och stolt över att ha bekräftats av EP-Trade. Ser fram mot att arbeta med er om de här viktiga frågorna”, skriver Malmström själv, via Twitter.

Christofer Fjellner är samtidigt rejält irriterad över processen kring godkännandet, där svenskans hela kandidatur ett tag hängde på en skör tråd.

Annons
X

– Jag tycker att det har varit oerhört tramsigt av socialdemokrater och andra att begära en votering trots att de sagt att de egentligen stöder henne och vill rösta för. Det skapar osäkerhet och verkar vara ett sätt för att försöka undergräva hennes position innan hon tillträtt. Om det här är det sätt som utfrågningar ska gå till framöver så visar Europaparlamentet på en väldigt barnslig sida som jag tror att egentligen skadar trovärdigheten. Hon svarade utmärkt på alla frågor, tycker Fjellner.

Parlamentskollegan Marita Ulvskog (S) uttalade på väg in till omröstningen sitt stöd för Malmström - trots att det var hon som i går krävde den skriftliga förklaring som ledde fram till dagens diskussion.

– Jag tycker ju själv att Cecilia Malmström . . . framstår som väldigt kompetent. För min del, för vår del har det aldrig varit någon tvekan.

Den socialdemokratiska S&D-partigruppen i handelsutskottet kräver samtidigt ett klarläggande från Malmströms blivande chef, Jean-Claude Juncker, om vad han egentligen tänker driva för politik vad gäller de investeringsskydd i olika frihandelsavtal som blivit en central fråga i diskussionen kring Malmström.

– Vi kommer att kräva klarhet från Juncker, för det är han som har gett löften till den socialdemokratiska partigruppen för att vi skulle stödja honom, säger Ulvskog.

Bryssel TT:s korrespondent

Annons
Annons
X

Cecilia Malmström under måndagens utfrågning.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X