Malmström får ny tung EU-portfölj

Cecilia Malmström (FP) får ansvar för handelsfrågor i nästa EU-kommission - en tung post med ansvar för att förhandla världens största handelsavtal.

Samtidigt nominerades Greklands försvarsminister till Malmströms tidigare post - kontroversiellt då Grekland får svidande kritik av FN för hantering av flyktingar.

Under strecket
Publicerad
Cecilia Malmström (FP), ny handelskommissionär.

Cecilia Malmström (FP), ny handelskommissionär.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT /AP
Annons

Vissa har spekulerat om Cecilia Malmström (FP) skulle få EU-blockets tunga handelspost. Den ses som en mycket viktig, och en svensk drömpost, då Malmström får ansvaret för att förhandla om världens största handelsavtal, det så kallade TTIP-avtalet mellan EU och USA. Men det är även ett omstritt avtal som ogillas på en del håll.

Handelsposten är också viktig med tanke på EU:s engagemang för Världshandelsorganisationens bräckliga Baliavtal om ökad frihandel. Baliavtalet är sedan augusti i farozonen, och EU spelar en viktig roll i att rädda det.  EU spelar dessutom en väsentlig roll i pågående förhandlingar om liberaliserad tjänstehandel samt nya förhandlingar om global frihandel med miljövänliga varor och teknologier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons