Annons

All den luft som omger ossMalmquists tidningsfynd blir drabbande roman

Tom Malmquist, född 1978 och bosatt i Stockholm, romandebuterade 2015 med den flerfaldigt prisbelönta ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.” Han har tidigare även utgivit diktsamlingarna ”Sudden death” (2007) och ”Fadersmjölken” (2009).
Tom Malmquist, född 1978 och bosatt i Stockholm, romandebuterade 2015 med den flerfaldigt prisbelönta ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.” Han har tidigare även utgivit diktsamlingarna ”Sudden death” (2007) och ”Fadersmjölken” (2009). Foto: Malin Hoelstad

Med sin nya roman har Tom Malmquist skrivit en existentiell bladvändare som till det yttre bär kriminalreportagets form, men som egentligen handlar om något helt annat – hans egna inre demonerna.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

Tom Malmquist

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 2

Tom Malmquist var hockeypoeten (”Sudden death”, 2007) som fick sitt stora genombrott för några år sedan, med sorgeskildringen ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” (2015), en osentimental och hjärtskärande roman om hur hans sambo Karin hastigt gick bort i akut leukemi, kort efter att deras dotter Livia föddes.

I den nya boken – också den i konstant rörelse över gränsen mellan memoar och fiktion – är Karin ständigt med, i bakgrunden men som ett orubbligt grundvillkor. Tom Malmquist hade lovat henne att färdigställa den här boken innan deras barn föddes, men Karin dog. Hon finns här som en stark närvaro.
Sommaren 1991 hittas en man i trettioårsåldern mördad i en grotta i Huddinge. I ”All den luft som omges oss” kallas han för Mikael K. Tom Malmquist är tretton år vid tillfället och liksom alla andra i Huddinge påverkad av det som skett.

Annons
Annons
Annons