Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Ola Billger: ”Malmö bör straffas hårdare än AIK”

Vi kunde fått en fotbollsfest. Istället fick vi ännu ett kaosderby, ännu en idiot och ännu ett tungt slag mot allsvenskan.

Låt Malmö spela inför tomma läktare efter årets största skandal i svensk fotboll. Det är så dumt att man häpnar och så ledsamt att ögonen nästan tåras.

Allsvenskans sorgliga vår bara fortsätter. Vår inhemska serie, som med nöd och näppe hör till de 30 bästa i Europa blir allt mer känd för bara en sak: Alla dessa idioter som förstör fotbollen.

Det är alldeles uppenbart att säkerheten för spelare och funktionärer inte kan garanteras fullt ut och det gör att Allsvenskan vacklat in i en kris efter nio omgångar, oavsett vad publiksnittet säger och oavsett vem som toppar tabellen. Det var AIK för några veckor sedan, det var MFF i går och snart kan det hända det någon annanstans. Så här kan det inte fortsätta. Till sist dödar en handfull dårar intresset för det finaste vi har i svensk idrott.

Annons
X

Just nu känns som att det bara är en tidsfråga innan en funktionär, spelare eller ledare skadas ännu allvarligare.

Regeringen måste agera och istället för att vänta in nästa huliganutredning – om två år lär det definitivt vara för sent – ge samhället, polisen och klubbarna de vassare vapen som behövs. Hårdare tag är en del av lösningen. Det måste bli lättare att identifiera och lättare att stänga av våldsverkare – och Sverige måste få anmälningsplikt för avstängda huliganer.

Självklart kommer Helsingborg att tilldömas segern med 3-0 efter det avbrutna Skånederbyt. Tyvärr kan inte Malmö få ytterligare poängavdrag. Men disciplinnämnden bör låta MFF spela minst en match utan publik. Något annat är inte rimligt. AIK förlorade med 3-0 och fick 150 000 i böter efter kaoset på Södertälje arena för ett par veckor sedan.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag tyckte att AIK kom lindrigt undan den gången; AIK-arna själva tycker – som vanligt – att de blev felaktigt och alldeles för hårt bestraffade.

  Precis som den gången skadas en av aktörerna av ett knallskott. Men den här gången tar en dåre sig dessutom in på planen och hinner attackera en spelare. På min TV sade de att polisen och vakterna ”reagerade snabbt”.

  Det gjorde de inte alls. Hade de reagerat på rätt sätt hade huliganen aldrig kunnat ta sig fram och slå till Pär Hansson. Efteråt leddes idioten ut av tio man. Sov alla de när han sprang in? Hade säkerhetsarbetet varit godtagbart hade den köttige killen legat på marken inom tre sekunder, nu kunde han promenera in och slå.

  Det finns förstås grader även i helvetet och det som hände i Malmö under Skånederbyt är faktiskt ännu värre än skandalen i Södertälje. Därför bör Malmö straffas ännu hårdare än AIK.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X