Krönika

Erika Hallhagen:SVT väljer bort Friends arena

David vann över Goliat. Malmö arena blir värd för Eurovision song contest 2013. En svidande förlust för det redan kritiserade monsterbygget Friends arena i Solna.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Loreen kammade hem ESC-pokalen i Baku den där sena kvällen i slutet av maj hördes ett vrål från Solna stadshus. Det var nästan ett primaltjut, ett sånt där ljud som endast förekommer på tennisplanen eller på BB. Jag tänker mig att Lars-Erik Salminen (M), vår forna så stolta ordförande i kommunstyrelsen, hade blivit inbjuden på tv-mys hos sina gamla kommunfullmäktigekollegor. Och nu, äntligen, efter sju sorger och åtta bedrövelser, fick han triumfatoriskt vråla ut sitt ”vad var det jag sa” över Solna centrum. När Sverige 2013 står som värd för Eurovision song contest, vad passar då bättre än en sprillans nybyggd arena?

Idag är det märkligt tyst i Solna. Dimman ligger som ett lock över alla kringfartsleder och kontorskomplex. I ett pressmeddelande skriver SVT att Eurovision song contest 14–18 maj 2013 hålls i Malmö. I ”mångkulturella Malmö” betonar SVT:s vd Eva Hamilton i en subtil markering mot den eskalerande rasismen i Europa.

Annons
Annons
Annons