X
Annons
X
Malin och världsunike Vincent, nu fyra år.
Malin och världsunike Vincent, nu fyra år. Foto: Privat

Malins hopp ute – då mindes hon gynekologens ord

Långläsning

"Vi grät av lättnad." Nyförälskad med barnlängtan fick Claes, 32, veta att hans Malin inte kunde föda egna barn eftersom hon saknade livmoder. Tack vare ett forskningsprojekt om transplantationer – och att en nära väns mamma donerade sin livmoder – kunde Vincent födas efter många år av smärtsam kamp.

Dimman ligger tät över Göteborg när SvD får hälsa på hemma hos lille Vincents familj. Själv skuttar fyraåringen snabbt in i sitt nya rum och sysselsätter sig själv på ett imponerande sätt. Visst har han koll på sina föräldrar på ovanvåningen och olika önskemål om teknisk hjälp och val av fikabröd, men i övrigt ger han intryck av att vara äldre än sina drygt fyra år.

När lille Vincent föddes i graviditetsvecka 30, i september år 2014, var han en världssensation. Han var det allra första barn som fötts med hjälp av en transplanterad livmoder.

Malin och världsunike Vincent, nu fyra år.

Foto: Privat Bild 1 av 9

”Halva Sahlgrenska sjukhuset var på plats” när Vincent kom till världen. Malins havandeskapsförgiftning blev startskott för den efterlängtade förlossningen.

Foto: Privat Bild 2 av 9

Presskonferens efter världssensationen Vincents födelse. Delar av teamet som arbetat intensivt för att detta alls skulle bli möjligt: Andreas Tzakis, Pernilla Dahm-Kähler, Mats Brännström, Michael Olausson och Liza Johannesson.

Foto: TT Bild 3 av 9

Claes med Vincent i famnen under dopet i St Birgittas kapell. Gudmor är förstås Ewa Rosén, som donerat sin livmoder till Malin.

Foto: Privat Bild 4 av 9

Claes och Vincent.

Foto: Privat Bild 5 av 9

Precis efter förlossningen. Lättade, omtumlade och tacksamma till tårar. ”Vi har fått en frisk liten kille. Vi klarade det! sa vi till varandra”, berättar Claes.

Foto: Privat Bild 6 av 9

En av många, långa dagar på sjukhuset för kontroller av blodvärden inför beslut av medicineringsdos.

Foto: Privat Bild 7 av 9

Gravid och lycklig? Nej, knappast. Varken Malin eller Claes vågade hoppas på att det skulle födas ett friskt barn – världens i så fall första – ur en transplanterad livmoder. Flera problem med avstötning gjorde också att oron kvarstod in i det sista.

Foto: Privat Bild 8 av 9

Vincent, 3 år.

Foto: Privat Bild 9 av 9