Foto: David Thunander
Perfect Guide

Malin Åkerman: ”Jag har faktiskt svårt för musikaler”

Den första svenska filmrollen, en ny man och nya öppningar i karriären. SPG träffar Hollywoodstjärnan Malin Åkerman som just nu upplever en omstart i livet.

Att Malin Åkermans första svenska filmroll efter tio års sökande skulle bli i en romantisk musikalfilm är inte helt orimligt. Hollywoodstjärnan har trots allt sjungit mot Tom Cruise i Rock of ages, varit gift med en musiker i många år och har en bakgrund i musikbranschen.

Annons

– Haha, nja, jag hade ett rockband. Inte för att jag kunde sjunga, utan för att jag inte hade något annat att göra. Jag skulle aldrig ställa mig på en musikalscen. Inte en chans! Men musikal på film, då man spelar in i studio och kan rätta till lite efteråt går ju bra, säger hon och böjer sig fram mot mig.

– Jag har faktiskt lite svårt för musikaler, men En del av mitt hjärta var förvånansvärt bra skriven. Dessutom var tajmingen att tillbringa tid i Sverige förra sommaren helt rätt för mig.

Malin lutar sig tillbaka i soffan och lägger ena benet över det andra. Vi träffas i Ingrid Bergmans svit på Grand Hôtel och förutom intervjuer inför juldagspremiären av ”Tomas Ledin-filmen” är Hollywoodstjärnan i Sverige för att hälsa på sina föräldrar. De båda bor numera här: pappa Magnus i Falsterbo, mamma Pia på Gotland. 

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att flytta till Sverige om det inte vore för vintern. Jag är för van vid Kalifornien. Många frågar om jag inte blir trött på solen men nej, inte alls. Vill jag ha lite snö och vinter åker jag hit i två veckor och sen är jag nöjd.

Malin var bara två år när hennes föräldrar lämnade Sverige för Kanada. Föräldrarna skilde sig och när hon var sex år flyttade hennes pappa tillbaka till Stockholm, Malin blev kvar med mamma i Toronto.

– Jag var här hos pappa varje sommar, sportlov och jul. Det var fantastiskt. Jag har fortfarande kvar vänner från den tiden, som min bästa vän Nathalie Nordquist, som är prima ballerina där borta, säger hon och nickar i riktning mot Kungliga Operan.

I amerikanska talk shows får du ofta prata om svenska traditioner, är det barndomsminnena du plockar fram då?
– Ja, tack och lov har man ju firat kräftskivor, midsomrar och jular här genom åren. Men en sak upptäckte jag nyligen: jag har alltid trott att texten i Ja, må hon leva är att man ska skjuta födelsedagsbarnet när det är hundra år. Så i intervjuer har jag sagt: ’Du vet, vi är vikingar, så vi sjunger att man ska skjutas när man är hundra år.’ Först nu har jag insett att jag feltolkat det. Men i Amerika kan de ingenting om svenska traditioner, det är bara att snacka på, säger hon och skrattar.

Foto: David Thunander

The heartbreak kid, Trubbel i paradiset och Trophy wife. Malin Åkerman är känd för sina romantiska komedier, men även för actiondramat Watchmen och, på senare år, dramaserien Billions på HBO.

– Det var aldrig en plan att hamna i komedifacket, även om jag älskar det. Eftersom min första roll var i en komedi blev jag länge en ’komeditjej’ och det är rätt svårt att bryta sig in i en annan genre än den man hamnat i från början. Så jag har kämpat hårt för att nå dit jag är idag.

Det är i den där drivkraften som Malin kan identifiera sig med sin rollfigur Isabella i En del av mitt hjärta.

– Hon flyttar från sin lilla by till storstan. Det gjorde jag också. Jag ville ha ett bra liv och testa mina vingar. Så när jag var 24 kom jag till Los Angeles med min bästa kompis och knappt några pengar på fickan. När vi lagt in allt vi hade i en lägenhet hade vi 40 dollar kvar. Men vi chansade och hoppades att drömmen skulle bli sann. Så småningom blev den det.

Men det skulle kräva 300 auditions innan hon år 2005 fick sin första roll, i HBO-serien The comeback. De påbörjade universitetsstudierna i barnpsykologi fick läggas på hyllan.

– Min lillebror växte upp med väldigt svår OCD (tvångssyndrom) och jag såg hur mycket han fick kämpa i skolan. Det var tufft. Vi som familj fick hjälp genom kognitiv terapi och idag lever han ett normalt liv. Men jag ville förändra skolreformen för att hjälpa andra med liknande utmaningar. När jag var 19 år tog jag kontakt med hälsoministern i Kanada som rådde mig att studera först. Så det gjorde jag.

Hjärtat slår fortfarande för de unga och Malin håller då och då föreläsningar för unga fängelsedömda.

– Jag och en ledarskapskonsult håller en minikurs på ungdomsfängelser och uppmuntrar de här killarna, många med bakgrund i gängkriminalitet, till att få självförtroende, mening och sunda värderingar. Det är otroligt givande.

Foto: David Thunander

Den värderingsdrivna, lösningsorienterade och positiva attityden sitter i henne från barndomen.

– Jag hade en jättebra uppväxt, men nu när jag tittar tillbaka kan jag tänka mig hur mycket mina föräldrar måste ha kämpat. Men det märktes inte på dem. Mamma pratade ofta om att det man ger får man tillbaka och det tror jag verkligen på. Pappa är extremt positivt lagd och ser ljusglimtar i allt. När de skilde sig var jag så klart jätteledsen och trodde att jag skulle förlora pappa, men när han förklarade hur bra allt skulle bli blev det en positiv upplevelse, säger hon och tillägger:

– Pappa är en man från en viss tid. Du vet, man ska inte visa mycket känslor när man är man. Nu för tiden är det lite annorlunda.

Malin blir påmind om sin egen separation från italienske musikern Roberto Zincone, bara några månader efter att de fått sonen Sebastian, idag 6 år.

– När jag låg i skilsmässa sa jag till min kompis att jag måste vara stark inför min son. Då sa hon: ’När dina föräldrar skilde sig, vad skulle du ha velat se hos din pappa? Det är helt okej att visa din son att det inte är så lätt. Att du är ledsen och gråter ibland.’ Jag är lik pappa, jag vill bita ihop och säga att allt kommer att bli bra. Men det finns en styrka i att också kunna vara sårbar.

Du har tagit hand om din son själv, hur har det gått?
– Bra! Mycket tack vare att jag inte har ett nio till fem-jobb. Jag kan spela in i tre månader och ta ledigt i tre månader. När jag väl jobbar kan han hälsa på. Den första filmen jag gjorde efter att jag fått Sebastian var jag också producent för, så jag satte in ett skötrum på kontoret. Då kunde han och en barnflicka vara med mig på set varje dag, det funkade väldigt bra.

Malin blir tyst en stund.

– Äh, jag ska inte hymla med att det varit svårt också. Men jag har haft underbara kompisar som hjälpt mig. En vän flyttade till och med hem till mig under ett år och hjälpte till. Som man säger, det krävs en hel by… Jag har haft den där byn.

Livet skulle vända. För nästan exakt ett år sedan gifte sig Malin med den brittiske skådespelaren Jack Donnelly på en strand i Tulum i Mexiko. Malin skiner upp när giftermålet kommer på tal.

– Just nu upplever jag en ny början på livet. Jack är en underbar man. Min son älskar honom också. Sebastian är faktiskt med min svärmor i England just nu, han tycker verkligen om henne. Så jag fick inte bara en man, utan en helt underbar familj också!

Förutom den nya familjen ser Malin att nya dörrar öppnas yrkesmässigt.
– Dels är det kvinnornas tid just nu och dels har jag kommit till en ålder där det finns fler intressanta roller. Som 20-åring var det mycket utseendet man gick på, jag hade tur som hamnade i komedigenren och tog mig in den vägen. Idag, även utanför jobbet, känner jag mig mycket mer intressant och trygg i mig själv än när jag var 20 år.

Vad beror det på?
– Att få barn och skilja mig var stora livsförändringar. Det fick mig att börja fundera på vem jag verkligen är. Vem är jag utan man och barn? Vilka är mina värderingar, vad vill jag förändra och vilket liv vill jag ha? 

Du behövde söka dig själv?
– Ja, precis. Jag tror att det är viktigt att ibland stanna upp och checka av om det är så här man vill att ens liv ska se ut. Söka svar på de stora frågorna. Då är det lättare när rollerna kommer att faktiskt förstå dem. Nu kan jag dra paralleller från något som jag själv varit med om.

Och nu har hon också varit med om att dansa, sjunga och söka kärleken i en svensk film. Hur det går får vi se på juldagen.

– Går det bra kanske det blir mer svenskt framöver. Det skulle jag gärna vilja.

Foto: David Thunander
Makeup hår & styling: Shada Gharib/Zap talents

Till Toppen