Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Rolf Gustavsson: ”Målet är att kunna ta farväl av Putin”

Ytterligare ett steg västerut betyder ytterligare ett steg bort från Ryssland. Målet är att kunna ta farväl av Putin och Gazprom.

Så låter en vanlig kommentar som jag mötte häromveckan i Vilnius, Litauens huvudstad. Då hade landet vid årsskiftet anslutit sig till den gemensamma valutan och blivit eurozonens nittonde medlem. Euron representerar inte bara ett byte av sedlar och mynt. I Litauen uppfattas den gemensamma valutan som ytterligare ett steg i landets frigörelse. Dessutom uppfattas den som ett visst skydd när de geopolitiska stormbyarna sveper genom regionen. I Vilnius råder helt andra attityder än de som präglar krisen i Grekland.

– De högt skuldsatta länderna i eurozonen skall se på Litauen som en förebild för hur man upprätthåller finansdisciplin, säger premiärministern Algirdas Butkevicius, socialdemokrat.

Annons
X

Den beska sparmedicin som hans konservative föregångare Andrius Kubilius beordrade var så stark att författningsdomstolen slog bakut. Men den fick till effekt att landet klarade sig ur den djupa recessionen på egen hand. Strategin som brukar kallas ”intern devalvering” har haft ett högt socialt pris.

Litauen drabbas nu starkt av den ekonomiska tillbakagången i Ryssland. Exporten av livsmedel till Ryssland har nästan halverats. Ändå tillhör Litauen den krets EU-länder som hårdast motsätter sig att EU skulle blunda för aggressionen mot Ukraina. ”Business as usual” utesluter presidenten Dalia Grybauskaité som till och med offentligt beskrivit Putins Ryssland som ett ”terroristland”.

Nästa steg i frigörelsen från Ryssland är redan på gång. Det handlar om att lämna det tidigare fullständiga beroendet av rysk energi. Genom mycket stora uppoffringar diversifieras energikällorna, för el, olja och naturgas (LNG). Den stillsamt självbelåtne energiministern Rokas Masiluis förklarar att han med tillförsikt förbereder de nya förhandlingarna med Gazprom senare i år. För första gången behöver Litauen inte underkasta sig Gazproms politiska diktat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Mitt bestående intryck **av några intensiva dagars samtal i Vilnius blir att den politiska eliten under tjugofem år genomdrivit en konsekvent hård linje för att stegvis integrera Litauen i västvärlden. Medlemskap i EU, Nato och eurozonen är tre avgörande etapper i frigörelsen från Ryssland. Och den politiska eliten tycks kunna lita på att folk motvilligt och tålmodigt accepterar de stora uppoffringar som följer med.

  Sverige står högt i kurs men som svensk möter man också en del obekväma frågor. Varför går Sverige inte med i den gemensamma valutan? Varför går Sverige inte med i Nato?

  **Geografiskt är Litauen **ett nära grannland. Mentalt är det avlägset och främmande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X