Annons

Malaysias anseende skadat av namnbråk

De senaste veckornas konflikter mellan kristna och muslimer i Malaysia kring användandet av namnet Allah har mattats av. Men bråken har skakat om och skadat landets anseende.

Publicerad

Åtta misstänkta har gripits och lugnet har återigen lagt sig i Malaysia efter att brandbomber kastats mot kristna kyrkor och en mottattack mot en muslimsk helgedom. Men spänningarna mellan de olika religiösa och etniska grupperna i landet kvarstår – och händelserna har allvarligt skadat Malaysias internationella anseende som ett land där majoriteten visserligen är muslimsk men den religiösa toleransen stor.

Det hela började den 31 december då en domstol beslöt att kristna får kalla Gud för Allah i en ny malajspråkig Bibel. Många stamfolk i malaysiska Sarawak och Sabah på Borneo är kristna och det var för dem som den Bibeln var avsedd – medan man i islamiska kretsar fruktade att den skulle locka till omvändelse bland malajerna själva, som är muslimer och utgör drygt hälften av landets 28 miljoner invånare. De kristna svarade med att ”Allah” är ett arabiskt namn på Gud, men att kristna araber använde det långt innan profeten Muhammed började predika islam.

Annons
Annons
Annons