Malaysia Airlines på väg från börsen

Två flygolyckor på ett halvår. En kassa som sinar. Och en aktiekurs i illrött. Ägarna arbetar i motvind för att försäkra Malaysia Airlines överlevnad. Ett första steg blir att plocka bort flygbolaget från börsen.

Under strecket
Publicerad
Mark Baker/AP

Mark Baker/AP

Annons

Läget förvärrades givetvis allvarligt för Malaysia Airlines i och med de två flygolyckorna där totalt 537 människor omkom. För bolaget i sig var de tragiska händelserna, i rent affärsmässiga termer, däremot snarast något som kan beskrivas som kulmen på en lång rad problem. Nu kämpar ägarna för att överbevisa den uppsjö av experter som dömt ut Malaysia Airlines som ett finansiellt sorgebarn vars dagar är räknade.

Som en första åtgärd försöker den statliga investeringsfonden Khazanah Nasional, som äger 69,4 procent av aktierna, nu köpa ut flygbolaget från börsen. Investeringsfonden har erbjudit minoritetsägarna motsvarande 2,9 miljarder kronor för deras aktieinnehav - något som innebär en budpremie på 12,5 procent, men värt att ta i beaktande är att aktien kommer från väldigt låga nivåer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons