Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Tomas Lundin: Maktstrid bland tyska populister – ledare hoppar av

Högerpopulistiska AfD:s galjonsfigur Frauke Petry hoppar av som toppkandidat i det kommande förbundsdagsvalet efter en brutal maktkamp i partiet mellan ”realpolitiker” och grupper långt ut på den radikala högerflanken. Men många är också djupt kritiska till Petrys maktambitioner.

Tyska förbundsdagsvalet 2017
AfD:s Frauke Petry ställer inte upp i tyska valet i september.
AfD:s Frauke Petry ställer inte upp i tyska valet i september. Foto: Sebastian Gollnow/TT

Beskedet om att Frauke Petry inte länge står till förfogande varken som toppkandidat eller medlem i en bredare ledningsgrupp kommer bara tre dagar före helgens partikongress i Köln som väntas bli en avgörande kraftmätning mellan flyglarna i det bara fyra år gamla partiet.

I en motion till kongressen hade Frauke Petry försökt tvinga partiet att välja en realpolitisk, mindre aggressiv och mer utjämnade kurs. Av allt att döma helt förgäves.

Redan tidigare i år hade hon gått i spetsen för att utesluta AfD-chefen från den östtyska delstaten Thüringen, Björn Höcke. Denne hade i januari betecknat Förintelsemonumentet i Berlin som ett ”skammens monument” och krävt en helomvändning i sättet att erinra om Hitlertiden.

Annons
X

Björn Höcke står för en växande del av AfD-medlemmarna som pockar på en starkare nationalistisk kurs och som öppet har närmat sig invandringsfientliga rörelser som Pegida i Dresden.

Vid sidan av den politiska riktningsstriden skakas partiet också av djupa personliga motsättningar. Många beskriver Frauke Petry som maktlysten och narcissistisk.

Frauke Petry vill däremot gå samma väg som det framgångsrika högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ i Österrike som år 2 000 bildade en i EU omstridd regering tillsammans med borgerliga ÖVP och i presidentvalet förra året fick 46 procent av rösterna.

Vid sidan av den politiska riktningsstriden skakas partiet också av djupa personliga motsättningar. Många beskriver Frauke Petry som maktlysten och narcissistisk. Tillsammans med maken Marcus Pretzell, AfD-chef i Nordrhein-Westfalen, sägs hon använda partiet för den egna karriären och för makens ekonomiska syften.

Striden i partiet och den oklara politiska kursen har bidragit till sjunkande siffror i opinionsmätningarna. På toppen av partiets popularitet hade AfD ett stöd på långt över 20 procent. I senaste mätningar ligger högerpopulisterna på under 10 procent.

Trots detta ska det mycket till för att AfD inte ska klara spärrgränsen i valet i september – och Tyskland då få sitt första högerpopulistiska parti i förbundsdagen. Dock långt senare än i många andra europeiska länder.

Annons

AfD:s Frauke Petry ställer inte upp i tyska valet i september.

Foto: Sebastian Gollnow/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X