X
Annons
X
Foto: /Ill: Staffan Löwstedt

Maktspelet bakom exploateringen av Stockholm

Stadsplanering ska präglas av transparens och sakliga överväganden. Men källor på Stockholms stadsbyggnadskontor vittnar om maktfullkomlighet och oklara beslutsvägar när innerstaden exploateras på allmänhetens bekostnad.

Stockholm kokar. Det rivs och byggs. Här finns bostadsbrist och höga markvärden, starka fastighetsaktörer och stora pengar. I Kungsträdgården rullas röda mattan ut för Apple. Knappt hade elektronikjätten uttryckt intresse för att bygga en butik i Kungsan förrän höga chefer på kommunens stadsbyggnadskontor levererade ett färdigt yttrande som bejakade idén.

På stadsbyggnadskontoret kallas hanteringen av Kungsan, stadens äldsta och mest centrala park, för "Applegate". Nu går planeringen vidare, samtidigt som det globala fastighetsbolaget Pembroke Real Estate ligger i startgroparna för att bygga ett högt kontorshus precis bakom NK. Vid Stureplan har Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) lanserat sina omdiskuterade rivnings- och ombyggnadsplaner.

Foto: /Ill: Staffan Löwstedt Bild 1 av 6

Södra station med sänkt tak.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 6

Lapp till handläggare på stadsbyggnadskontoret som uppmanas ändra ett avslaget bygglov till ett positivt beslut, trots att politikerna klubbat avslaget.

Bild 3 av 6

Reklamskylten på Tele 2 Arena.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 6

Södra stations stationshus på Swedenborgsgatan.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 6

Stationshuset, Södra station, innan taket sänktes.

Foto: Privat Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X