Annons
Recension

AugustusMaktspel och svek när Augustus byggde Rom

John Williams (1922–1994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslärare, och gav ut två diktsamlingar och fyra romaner. Ett decennium efter sin död gick han från att vara i stort sett okänd till att bli en av de mest lästa författarna, då ”Stoner” från 1965 gavs ut på nytt.
John Williams (1922–1994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslärare, och gav ut två diktsamlingar och fyra romaner. Ett decennium efter sin död gick han från att vara i stort sett okänd till att bli en av de mest lästa författarna, då ”Stoner” från 1965 gavs ut på nytt. Foto: Special Collections, University of Arkansas Libraries

Efter storsäljande ”Stoner” kommer nu även John Williams fjärde och sista roman i svensk översättning. Carl-Johan Malmberg har läst ett intrikat kollage om maktspel, svek och nederlag under kejsar Augustus.

Under strecket
Publicerad

Det finns åtminstone tre sätt för en författare att bli bedömd enbart för det han eller hon skriver och inte utifrån kändisskapets förfalskningar. 1) Att omge sig med sådana skyddsmurar att man kan leva ett anonymt liv vid sidan av sina böcker. 2) Att publicera sig under pseudonym. 3) Att bli läst först efter sin död.

Det första sättet är svårt, mycket svårt; J D Salinger är ett exempel på en som lyckades någorlunda, Samuel Beckett ett på en som inte lyckades lika bra. Det andra sättet är ännu svårare, det visar ”avslöjandet” av pseudonymen Elena Ferrante förra året – en skam för den undersökande journalistiken.

Annons
Annons
Annons