Maktskifte väntas i Baskien

För första gången på tre decennier kan det baskiska Nationalistpartiet (PNV) förlora makten. Socialisternas ledare Patxi López kan bli ny regeringschef när det oroliga Baskien väljer parlament idag – i skuggan av ETA:s terrorhot.

Under strecket
Publicerad
Annons

För första gången på 30 år finns det inga kandidater som öppet stöder ETA, terroristgruppen som för en väpnad kamp för ett självständigt Storbaskien. Två politiska partier med kopplingar till ETA har förbjudits att ställa upp i valen – vilket ökar oron för nya attentat. Särskilt eftersom det lutar åt ett maktskifte där Nationalistpartiet och dess Juan José Ibarretxe – som strävar efter ökat självstyre med fredliga medel – kan bli den stora förloraren. Ibarretxe har varit Baskiens regeringschef i tio år och leder nu en trepartikoalition som blivit allt bräckligare.

Socialistpartiet PSE, en baskisk gren av Spaniens regeringsparti PSOE, har fått allt större stöd sedan det förra valet 2005 och ligger nu, enligt opinionsmätningarna, nästan jämsides med PNV, som är det största partiet i Baskien. Därför verkar ETA rikta in sig på Socialistpartiet och dess politiker, på samma sätt som för ett år sedan då en tidigare lokalpolitiker (S) i Baskien mördades på öppen gata bara några dagar innan Spanien gick till allmänna val.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons