Maktpartiets kris blir kostsam

Under strecket
Publicerad
Annons

2
9 aug 2005
Statsministern brukade inskärpa att den som är satt i skuld inte är fri. Nu är han mer intresserad av att regeringen tar sig friheter i statsbudgeten.
Avdragsrätt för hushållsnära tjänster är skrämmande högerpolitik och kallas pigavdrag. Statsministern föredrar att arbetslösa anställs kommunalt för att byta gardiner och lite annat småpyssel.
Det kan Sverige ha råd med, tycker han, eftersom vi har en ”urstark ekonomi”. Och tydligen är det inte förnedrande att arbeta i andra människors hem om man gör det med kommunens välsignelse.
Göran Perssons tal inför en sömnig publik i Björkviks Folkets park blev ingen vändpunkt. Även personer som i grunden är positiva till utspelet om nya kommunala och statliga jobb tycks ha lågt förtroende för regeringen. Fackförbundet ST:s vice ordförande, Siv Norlin, anser att ”regeringen hanterar de statliga verksamheterna och anställda med en ryckighet som varken gagnar de statliga uppdragen eller medborgarservicen”.
Arbetslösheten, det så kallade obalanstal som
Ams redovisar, uppgick i den senaste statistiken till 8,4 procent. Det är en ökning med 0,4 procentenheter, eller 17 000 personer, på ett år. Betydligt fler än så står av olika skäl utanför arbetsmarknaden, men siffrorna från Ams är ändå alarmerande så det förslår.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons