Annons
X
Annons
X

Maktmän jagar ständig bekräftelse

Dominique Strauss-Kahns fall är långt ifrån unikt. Män med makt strävar hela tiden efter makttillfredsställelse. Men uppmärksamheten kring fallet visar ändå att allt fler tar avstånd från mäns maktövergrepp, skriver genusforskaren Lars Jalmert.

Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn är misstänkt för försök till våldtäkt och olaga ­frihetsberövande.
Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn är misstänkt för försök till våldtäkt och olaga ­frihetsberövande. Foto: RICHARD DREW/AP

Det är viktigt att se att detta huvudsakligen handlar om makt och inte sexuella ”drifter” eller sexuell tillfredsställelse.
Lars Jalmert

Internationella valutafondens (IMF) förre chef, Dominique Strauss-Kahn är åtalad för försök till våldtäkt, frihetsberövande och sexofredande mot en städerska på hotellet han bodde på i New York. Han är nu släppt på fri fot, mot relativt hög borgen, vilken han naturligtvis inte hade några som helst problem att få fram, men befinner sig i ”husarrest” i sin dotters lägenhet. Han är belagd med fotboja, är kameraövervakad och övervakas också av beväpnade vakter.

Han är alltså inte fälld för brotten som kan ge honom ett långt fängelsestraff, utan endast åtalad. Det är naturligtvis omöjligt att uttala sig i dag om hur det kommer att gå, men stor erfarenhet säger att om ord står mot ord och ingen teknisk bevisning finns så kommer han att bli frisläppt.

Annons
X

Han avgick i förrgår som chef för Internationella valutafonden (IMF) och genast kom flera tillskyndare och framhöll att han gjort ett fantastiskt jobb i Valutafonden och även att han skulle blivit en utmärkt president vid en eventuell vinst i nästa års val i Frankrike.

Som om det hade med saken att göra!

Detta är dock ett mönster som vi sett otaliga gånger när män begått sexuella övergrepp, nämligen att andra (män) ställer upp och vitsordar vilken förträfflig människa han ändå är i alla andra sammanhang. Ett sentida exempel är när Michael Moore och flera andra ställer upp och försvarar Julian Assange från anklagelser om sexövergrepp. Försvarar honom utifrån en uppfattning om vad han åstadkommit i övrigt. Detta är en mycket vanlig mekanism, att inte kunna se att en person kan vara både en duktig yrkesperson och en förövare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men, för mig och för många andra, som arbetat med sådana här frågor om mansmönster länge, är det ändå intressant att allt fler fall av övergrepp som begås av män med makt, mycket makt, uppmärksammas liksom att vi kan se tydliga mönster i övergreppen.

  Mönstren är tydliga. Uppburna
  och framgångsrika män, politiker,
  idrottare, företagsledare och andra kan i kraft av att vara just uppburna och framgångsrika maktmän utöva denna makt mot andra. De strävar hela tiden efter makttillfredsställelse, att få sin makt bekräftad. Gång på gång måste de få bevisat för sig själva att de faktiskt har den makt som de vill ha och har erhållit.

  Det är viktigt att se att detta huvudsakligen handlar om makt och inte sexuella ”drifter” eller sexuell tillfredsställelse. Det är också viktigt att se att det är ett mansmönster. Med utgångspunkt i att ”maktmän” vill visa sin makt gör de sexuella närmanden och sannolikt får de ofta bekräftelse. Men, ibland möter de motstånd och då har de ett redskap som ändå kan bekräfta deras maktövertag, nämligen den fysiska styrkan. Det yttersta medlet för att bekräfta sin makt. Det är när män använder sig av den överlägsna fysiska styrkan som en ”förhandling” övergår till ett brott.

  Vi vet inte i dag hur kvinnor skulle agera i en motsvarande situation. Ett skäl till detta är att det är ytterst få kvinnor som har denna makt. Ett annat skäl är, förstås, att det är osannolikt att hon skulle använda sin (obefintliga) överlägsna fysiska styrka för att markera sitt maktinnehav. Så, vi kan konstatera att detta är ett manligt maktmissbruk.

  Kan vi dra några positiva lärdomar från denna typ av händelser? Ja, jag tror faktiskt det. Uppmärksamheten kring Strauss-Kahn och andra liknande fall visar att allt fler män och kvinnor tar i dag avstånd från mäns maktövergrepp och vill se en ändring. Att allt fler kvinnor faktiskt anmäler dessa händelser är också ett klart framsteg. Dessa övergrepp har förekommit sedan länge utan att de uppmärksammats, ofta beroende av att kvinnorna har upplevt det meningslöst att anmäla. Om den feministiska kampen för rättvisa
  nu har lett till att allt fler anmäler
  så har vi definitivt tagit steg framåt.

  LARS JALMERT

  genusforskare, professor i pedagogik vid Stockholms universitet, psykolog

  Annons
  Annons
  X

  Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn är misstänkt för försök till våldtäkt och olaga ­frihetsberövande.

  Foto: RICHARD DREW/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X