Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Tomas Lundin: Maktkamp skakar Rumänien

(uppdaterad)

Parlamentet i Rumänien har kallats till extra möte i dag för att debattera omstridda regeringsdekret och den planerade folkomröstningen för att avsätta president Traian Băsescu. I botten ligger enligt kritiker en bitter maktkamp mellan korrupta nätverk som plundrar staten.

[object Object]
En Basescu-motståndare bär en bild av Nicolae Ceausescu, diktatorn som avrättades 1989. På den står ”Du förtjänar samma öde som han!”. Foto: VADIM GHIRDA/AP

RUMÄNIEN

Striden mellan president Traian Băsescu och premiärminister Victor Ponta började som en fars. Victor Ponta, som med hjälp av en handfull överlöpare i parlamentet just tagit över som premiärminister, vägrade i början av juni att låta president Băsescu representera Rumänien på EU-toppmötet i Bryssel den 28–29 juni.

Författningsdomstolen ställde sig på presidentens sida. Men den 39-årige premiärministern från det socialdemokratiska regeringspartiet PSD ignorerade domarna och insisterade på att själv resa till toppmötet.

– Jag föredrar att bespara oss denna pinsamhet, förklarade därpå president Băsescu som stannade i Bukarest.

Annons
X

Sedan dess gör regeringen allt för att bli av med Traian Băsescu. Den förre kaptenen i handelsflottan och tidigare hårdföre borgmästaren i Bukarest är en politiker som sällan duckar för en konflikt och som enligt Victor Ponta är omöjlig att samarbeta med.

– Sitter han kvar som president kommer Rumänien att vara politiskt lamslaget, varnade premiärministern häromdagen.

Enligt de rumänska medierna ska en fullständigt rasande Victor Ponta vid flera tillfällen ha beskrivit presidenten som en ”skorpion som dödar allt i sin närhet” och som den ”största lögnaren i Rumäniens historia”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den 6 juli beslutade en majoritet i parlamentet att suspendera Băsescu med omedelbar verkan. Frågan om Băsescu ska avsättas eller få fortsätta i ämbetet avgörs i en folkomröstning den 29 juli.

  Samtidigt har regeringen tagit över ett mäktigt instrument – man kontrollerar nu de officiella publiceringarna av lagar och förordningar, utan vilka dessa inte träder i kraft. På det sättet kan obekväma beslut förhalas och fördelaktiga skyndas på.

  Bryssel har reagerat med förfäran. I slutet av förra veckan mötte Victor Ponta EU-kommissionens president José Manuel Barroso som öppet kritiserade den rumänska regeringen och antydde att Bukarest måste räkna med EU-sanktioner om inte ”rättsväsendets fulla oberoende respekteras och författningsdomstolen får tillbaka sin kompetens”.

  Victor Ponta reste tillbaka med sammanlagt elva krav från EU-kommissionen som han har lovat att uppfylla. Flera av dessa ska parlamentet i dag debattera och fatta beslut om.

  Debatten äger rum samtidigt som EU i dag publicerar sin årliga rapport om rättsväsendet, korruptionen och kampen mot den organiserade brottsligheten i Rumänien. Denna granskning genomförs i både Rumänien och Bulgarien sedan EU-inträdet 2007, som enligt många i de gamla EU-länderna kom för tidigt.

  Kritiker som den förra justitieministern och nuvarande ledamoten i EU-parlamentet, Monica Macovai, hävdar att maktkampen mellan presidenten och premiärministern i grund och botten handlar om att skydda korrupta politiker som skrämts upp av ett allt effektivare och politiskt oberoende rättsväsende.

  – De styrande nätverken värjer sig med alla medel mot en oberoende rättskipning. Helst skulle de vilja ha kvar Rumänien i en gråzon i utkanten av EU, tror även juristen Laura Stefan som är antikorruptionsexpert i Bukarest.

  Utlösande faktor var enligt Laura Stefan domen mot förre premiärministern Adrian Nastase, premiärminister Victor Pontas mentor, som den 20 juni dömdes till två års fängelse för olaglig partifinansiering.

  Samma dag som 62-åringen skulle hämtas av polisen fejkade han ett självmordsförsök. Men inte ens det hjälpte. I dag sitter Arian Nastase bakom galler – en av de oantastbara som i åratal kunnat känna sig trygga i Rumänien.

  Annons
  Annons
  X

  En Basescu-motståndare bär en bild av Nicolae Ceausescu, diktatorn som avrättades 1989. På den står ”Du förtjänar samma öde som han!”.

  Foto: VADIM GHIRDA/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X