Annons

Requiem pour LMäktigt requiem får döden att svänga

Ur ”Requiem pour L” med Les Ballets C de la B.
Ur ”Requiem pour L” med Les Ballets C de la B. Foto: Chris Van der Burght

Mozart möter Afrika i ett expanderande musikaliskt universum som omfamnar dödens olika uttryck. ”Requiem pour L” är nog belgaren Alain Platels djärvaste verk.

Under strecket
Publicerad

Ur ”Requiem pour L” med Les Ballets C de la B.

Foto: Chris Van der BurghtBild 1 av 2

Ur ”Requiem pour L” med Les Ballets C de la B.

Foto: Chris Van der BurghtBild 2 av 2

Det finns scenverk som kommer att etsa sig in i minnet och kroppen för alltid. ”Requiem pour L” av och med den belgiska kultgruppen Les Ballets C de la B är en sådan upplevelse. En mångkulturell själamässa där Mozarts vackra ”Requiem” – som han själv aldrig hann fullborda – växer till ett musikaliskt universum av rytmer, jazz, polyfon musik, opera och körsång med musiker och sångare från olika delar av Afrika och Europa.

Det är döden som fest och dans, som djup sorg, ilska och pånyttfödd energi där händer klappar, höfter svänger och gummistövlar stampar dovt som i sydafrikansk gumboot dance. Koreografen-regissören Alain Platel och hans medarbetare kompositören Fabrizio Cassol lyfter fram ett fantastiskt gäng om 14 artister som med innerlig värdighet och livgivande vitalitet omfamnar de olika ceremonier och uttryck med vilka människan kan omfatta döden.

Annons
Annons
Annons