Annons

”Mäktiga nätverk har sluppit ansvar alltför länge”

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De sociala nätverken undergräver demokratin genom spridning av lögnkampanjer och olagligt material. Det är därför hög tid för svenska politiker att tydliggöra nätverkens ansvar, skriver Karin Pettersson och Raoul Grünthal, Schibsted.

Under strecket
Publicerad

Demokrati är inte ett tillstånd som självklart är beständigt. I land efter land ser vi nu hur de öppna samhällenas institutioner försvagas och monteras ner. Denna utveckling har många och komplexa drivkrafter. En sak som är säker är att en allt större andel av vår offentlighet utspelar sig på sociala nätverk som Facebook, Twitter och Youtube. Dessa tjänster och plattformar har bidragit med mycket positivt. Men deras verksamhet leder också till massiva problem. Det handlar om både politisk propaganda och valstörande verksamhet, men också lögnkampanjer riktade mot enskilda och antivetenskaplig desinformation, som – i bokstavlig mening – livsfarlig antivaccinpropaganda.

En grundbult för fungerande demokrati är individens och journalistikens frihet. Dessa rättigheter och skyldigheter är i dag reglerade i lag, och genom pressetikens regelverk.

Annons
Annons
Annons