Mäktig Superstar

Under strecket
Publicerad
Annons

Sörmlands Musik & TeaterJesus Christ SuperstarText: Tim Rice Musik: Andrew Lloyd Webber Dir: Bo Johansson Regi: Inger Åby Scenografi: Bengt Gomér Medv: Kelly Tainton, Peter Gröning, Lina Adolphson, Michael Jansson, Sean Kelly, Elmore James, Johan Boding m fl

Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices musikalklassiker Jesus Christ Superstar från tidigt 70-tal går en ny påsk till mötes, på konsertestrader, teaterscener och i tv-kanaler. Sörmlands Musik & Teater gör sin version i Lokomotivet i Eskilstuna, en fabrikskatedral med rymd och djup som ger sakrala dimensioner till rockoperan om Jesu sista sju dagar. Det är en storsatsning med ett samarbete mellan musiker från Sörmlands Sinfonietta och hårdrockbandet Pain of Salvation, körer, musikklasser, solosångare och produktionsteam. Dirigenten Bo Johansson driver fram ett högt tempo och öser på med en massiv ljudbild i mestadels full volym.
Inger Åby, som prisats ett flertal gånger för sin konstnärligt bildskapande tv-regi, lyfter fram det visuella till ett dynamiskt bildspel, där ljuset pulserar i samklang med musiken. Det är en fördel om man kan passionsdramats centrala situationer eftersom det inte är alldeles lätt att följa händelseförloppet genom det rapsodiska sceniska skeendet och det dessutom är svårt att höra den engelska texten. Mytens och konstens traditionstyngda bilder av sista måltiden och Jesu död på korset blandas friktionsfritt med lärjungarnas nutida kläder och kritat klotter på svarta väggar. Höga portar öppnar sig i fonden mot ett djupperspektiv och rummet skulpteras med ljusknippen som korsar mörkret i skyar och moln av rök.
Inger Åby och koreografen Per Breitenstein fyller scengolvet med myllrande körgrupper. En jublande folkmassa är ett hav av böljande armar som växer till ett extatiskt gungande och sjungande frälsningsmöte. Tiggande människospillror hetsar och pressar, svartklädda och ansiktslösa krälar de likt hämndgudinnor från en antik tragedi eller som hotfulla reptiler. En rasande folkhop knyter nävarna och kräver blod.

Annons
Annons
Annons