Annons
X
Annons
X

Makthavarnas iver att kontrollera nätet

Vår frihet att kommunicera med varandra och med omvärlden är under ständigt angrepp från politiker och storföretag som vill monopolisera informationsflödet. Det är därför vi måste motsätta oss varje litet försök att begränsa våra kommunikationsmöjligheter. Det skriver Anna Troberg, partiledare Piratpartiet.

Foto: SCANPIX

”Det var den allra bästa av tider, och det var den allra värsta. Det var visdomens tid, det var oförnuftets tid. Det var både trons och vantrons epok. Det var ljusets årstid och mörkrets årstid, hoppets vår och förtvivlans vinter. Allt låg framför oss, och intet låg framför oss…”

Så inleds Charles Dickens roman ”Två städer” som först publicerades 1859 och jag kan inte låta bli att slås av hur väl det stämmer in även på vår egen tid. Vi befinner oss i ett historiskt vägskäl. Vi har två val.

Antingen väljer vi en väg som leder framåt eller också väljer vi en väg som för oss tillbaka in i historiens mörker.

Annons
X

Just nu pågår något historiskt i arabvärlden. Människor går man ur huse för ett mer demokratiskt styre. Tunisiens tidigare president Zine El Abdine Ben Ali har tvingats lämna sitt land. I Egypten har president Mubarak sparkat sin regering i ett desperat försök att blidka de upprörda folkmassorna. I båda fallen har upproret spridit sig som en löpeld tack vare att människor kan kommunicera med varandra över internet. Det är också tack vare nätet som vi som inte befinner oss på plats kan följa det som sker.

Internets demokratiska natur har naturligtvis inte heller gått mer eller mindre tvivelaktiga makthavare förbi. Västvärldens makthavare har under flera dagar trängts framför tv-kameror för att fördöma att den egyptiska presidenten Mubarak i slutet av förra veckan stände ner både internet och mobilnätet i Egypten i ett försök att kväsa folkets möjligheter att uttrycka sig, mobilisera sig och meddela sig med omvärlden.

Mubaraks tilltag är djupt odemokratiskt och värt allt förakt, men är det unikt? Han är knappast ensam om att tycka att makten ska ha monopol på informationsflödet. För mindre än ett år sedan försökte Israel förhindra att information om händelserna kring Ship to Gaza spreds.

För ett halvår sedan föreslog senator Joe Lieberman att den amerikanske presidenten Barack Obama skulle förses med en så kallad ”kill switch” till internet. Syftet var att i en nödsituation kunna stänga ner nätet för att skydda USA. Från vad och vem förtäljer inte historien, men man kan ana att det rör sig om de som vågar ventilera en del obekväma sanningar om USA, som till exempel Wikileaks.

EU-kommissionär Cecilia Malmström förespråkar att vi ska samarbeta med Nato för att lösa det hon kallar lite diffust kallar ”cyberbrott”, trots att man i väl fungerande demokratier traditionellt och med god anledning brukar vara mycket noga med att skilja på polisiärt och militärt arbete. Det verkar vara något med nätet som i makthavarnas ögon gör allt lite extra farligt.

Makthavarnas iver att på olika sätt kontrollera nätet tycks inte ha några som helst gränser. Det är inte svårt att förstå varför Mubarak valde att begränsa det egyptiska folkets möjligheter att kommunicera med varandra och med omvärlden. Han är rädd för dem och det har han all anledning att vara.

Om ett folk börjar tala om sin vardag under ett odemokratiskt styre på en arena som makten inte kontrollerar, så är det som nu utspelar sig i Egypten förr eller senare helt oundvikligt.

Ledare som är rädda för sitt eget folk har alltid och kommer alltid att försöka begränsa folkets möjligheter att kommunicera. Mubarak valde en direkt och drastisk åtgärd som inte undgår någon och det är det naturligtvis helt rätt att protestera mot det. Men även om våra egna makthavare väljer att uttrycka sin rädsla för sina medborgarna med mer subtila medel, så betyder det inte att deras angrepp på våra möjligheter att kommunicera fritt med varandra är mindre förkastliga.

Vår frihet att kommunicera med varandra och med omvärlden är under ständigt angrepp från politiker och storföretag som vill monopolisera informationsflödet. Det är därför vi måste motsätta oss varje litet försök att begränsa våra kommunikationsmöjligheter.

Internet är inte en teknik man bara kan stänga av. Nätet är summan av alla de människor som befinner sig på det och de erfarenheter de utbyter med varandra. Dessa människor går inte stänga av. De kommer alltid att finna vägar att kommunicera och interagera med varandra. Det må vara makthavarnas skräck, men det är vägen in i en bättre och mer demokratisk framtid.

ANNA TROBERG

partiledare Piratpartiet

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X