Annons

Maktfaktorn AB Kina ett politiskt mirakel

KONTROLL. För något decennium sedan firade västvärlden slutet på historien och den liberala demokratins triumf. Richard McGregors bok ”The party” beskriver ett kommunistparti som är på väg att stöpa om hela världsekonomin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det kan kännas olustigt, men vi får nog vänja oss vid tanken på att Kinas totalitära kommunistparti inte bara överlever utan också ligger bakom framtida globala förskjutningar i världsekonomin. Som grannar till det forna sovjetiska imperiet, som européer som bevittnade östblockets sammanbrott och Berlinmurens fall, har vi lärt oss att se maktbärande kommunistiska partier som dömda till undergång i det långa loppet. Sovjetunionen och de östeuropeiska lydstaterna bevisade det socialistiska enpartisystemets omöjlighet. Men det kinesiska kommunistpartiet bevisar att ett sådant enpartisystem är möjligt och till och med välmående under nya förutsättningar.

Det är en slutsats man kan dra efter alla påminnelser och nya insikter om det kinesiska partiet som läsaren får i boken
The party. The secret world of China’s communist rulers (Harper, 320 s) av
Richard McGregor som var Kinakorrespondent för Financial Times i åtta år. Vi ser att partiet de senaste tre årtiondena har förstärkt sin leninistiska kärna, det vill säga den genomorganiserade kontrollen. Men vi ser också dess nya väloljade yttre uppenbarelse i globaliseringens tidevarv.

Annons
Annons
Annons