Annons

Maktfaktor med svag legitimitet

EU-parlamentet är med och bestämmer över mer än hälften av de lagar och regler som gäller inom EU. Ändå vänder mer än hälften av unionens medborgare det ryggen. Ju mer dess inflytande ökat desto mer har väljarna blivit likgiltiga. Folket skolkar eller proteströstar.

Publicerad

I denna alarmerande paradox ligger EU-parlamentets största utmaning för de närmaste åren. Fortfarande efter trettio år och sju val uppfattas denna församling som en onödig lekstuga. Det är dags för det nya parlamentet att visa politiskt mod och inleda ett genomgripande internt reformarbete. Det självklara målet borde vara att EU-parlamentet till nästa val 2014 skall uppfattas som en politiskt fullvuxen och jämbördig institution.

Stats- och regeringscheferna gör gärna anspråk på att ha monopol på den demokratiska förankringen. När de i sin outgrundliga vishet under de senaste femton åren delegerat allt mer makt till EU-parlamentet har de förmodligen föreställt sig att detta parlament fogar sig i order från huvudstäderna. Det borde vara dags för EU-parlamentet att frigöra sig, att finna en självständig roll som en tydlig motvikt till eurokraterna i kommissionen och den hemliga diplomatin mellan medlemsregeringarna.

Annons
Annons
Annons
Annons