Annons

Övervakningens historia. Från svarta kabinett till digital massövervakningMaktens vakande öga har följt oss genom historien

En kinesisk student visar upp sig för apparatur för ansiktsigenkänning – den senaste tekniken i övervakningens historia.
En kinesisk student visar upp sig för apparatur för ansiktsigenkänning – den senaste tekniken i övervakningens historia. Foto: Xinhua/TT

Hur väger man statens säkerhet mot demokratiska principer? Den frågan är central i ”Övervakningens historia”. Andreas Marklunds genomgång av hur makten kontrollerat informationsflöden genom tiderna ger en nödvändig historisk ram åt en synnerligen aktuell fråga.

Under strecket
Publicerad

Vissa böcker utkommer med tajming. Vi lever förvisso, sedan flera decennier, i en tid där den digitala teknologin och de kulturella kontrollteknikerna spetsas till varje dag. Ändå måste 2020 – ett år då ministrar och makthavare drömmer om fler övervakningskameror och upphöjer frågan om fler poliser till vår tids viktigaste; ett sorgligt mått på politiskt djupseende – vara det rätta året att leverera en volym med titeln ”Övervakningens historia”.

Avsändare är Andreas Marklund, historiker och forskningschef vid Enigma, museet för post, tele och kommunikation i Köpenhamn. En bakgrund som klippt och skuren för uppdraget. Den historia Marklund har skrivit är riktad till en bredare publik och identifieras av författaren själv som en ”syntes” av tidigare forskningsrön, kompletterade med egna observationer ur arkivet.

Annons
Annons
Annons