X
Annons
X
Säger vi att allt är frid och fröjd så har vi ingen trovärdighet, menar Richard Lagerling, som minns mäklarkrisen 1992: ”Det var som att springa in i en vägg”.
Säger vi att allt är frid och fröjd så har vi ingen trovärdighet, menar Richard Lagerling, som minns mäklarkrisen 1992: ”Det var som att springa in i en vägg”. Foto: Tomas Oneborg

Toppmäklaren: ”Ingen mening dölja hur läget är”

Långläsning

Jobbet som fastighetsmäklare har varit ett självspelande piano. Nu väntar en ny, tuffare verklighet. Men när SvD följer två av Stockholms mäklare är de också lättade över att deras arbete blivit åtminstone lite svårare.

När mäklaren Fredrik Sangberg anländer till Russinvägen 87 i Hökarängen ljuder ett vresigt slipljud från andra våningen. På den blöta asfalterade gången utanför entrén står några fönster lutade mot ett räcke, bredvid ett gäng orangea kassar med byggavfall.

Inte nog med den svajiga bostadsmarknaden. Inte nog med att novemberkvällen är mörk och fuktig. Till råga på allt ser huset han ska visa ut som en byggarbetsplats. Fredrik jäktar uppför trapporna och sätter nyckeln i låset.

Säger vi att allt är frid och fröjd så har vi ingen trovärdighet, menar Richard Lagerling, som minns mäklarkrisen 1992: ”Det var som att springa in i en vägg”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 15

”Det var så lätt att det inte ens var kul”, säger Fredrik Sangberg om tiden innan nedgången.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 15

Prospekt, måttstock, kompass. Lägenhetsvisningens standarparafernalia.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 15

Fredrik Sangberg lämnar nöjd visningen i Hökarängen.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 15

Enligt Fredrik Sangberg finns det tre mäklartyper: 1. ”Bilhandlaren”. Hen som lovar guld och gröna skogar oavsett förutsättningar. 2. ”Den trötte”. Hen som gör som hen alltid gjort, med låg energi. 3. ”Den lyhörde”. Som skräddarsyr bemötande och strategin efter varje enskild kund. Sangberg hoppas tillhöra den sistnämnda kategorin.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 15

Fredrik Sangberg hade gärna sett en reformering av mäklarutbildningen. ”Det är alldeles för lite fokus på säljfärdigheter. Många hoppar av när de kommer ut i verkligheten och märker att det här inte är något särskilt glassigt jobb.”

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 6 av 15

Fredrik Sangberg är trött på ”mäklargnället”. ”Vad många glömmer är att det här är ett hårt konkurrensutsatt yrke med obekväma arbetstider.”

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 7 av 15

På visningen i Hökarängen översköljs mäklaren Fredrik Sangberg av frågor. Vad är det för el? Trefas. Vad göra med sprickorna i väggen? Spackla. ”Enligt föreningen är det vanliga sättningssprickor”, säger han.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 8 av 15

Sett till värdet av publicerade annonser är Östermalmsmäklaren Richard Lagerling bäst i Sverige, för tredje året i rad, med sina totalt 1,8 miljarder kronor 2017.

Foto: Tomas Oneborg Bild 9 av 15

”Ja, köket går förstås att flytta”, förklarar Richard Lagerling. ”Det har föreningen inget emot.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 10 av 15

Under visningen av sekelskiftsvåningen på Torstenssonsgatan tvingas mäklaren Richard Lagerling lugna oroliga Östermalmsspekulanter. ”Det vi ser nu är inte en bostadskrasch, utan en priskorrigering,” förklarar han.

Foto: Tomas Oneborg Bild 11 av 15

Richard Lagerling tycks personligt bekant med åtminstone hälften av spekulanterna på visningen. Lagerlings har sitt kontor på Strandvägen 23, i det exklusiva gränslandet mellan Östermalm och Djurgården.

Foto: Tomas Oneborg Bild 12 av 15

Hörnvåningen på Torstenssongatan, ett renoveringsobjekt, har ett utropspris på 18 miljoner kronor.

Foto: Tomas Oneborg Bild 13 av 15

”Det här är trots allt en av de mest eftertraktade adresserna på Östermalm. Jag tror folk inser att det är ett bra köp”, säger Richard Lagerling.

Foto: Tomas Oneborg Bild 14 av 15

Lagerlings stylister Lisa Norlén och Amelie Wrede har snarare lyft fram sekelskiftsvåningens karaktär än slätat över den.

Foto: Tomas Oneborg Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X
Annons
X