Annons

Mäklarens tips till dig som ska köpa i höst

Foto: Colourbox

Lugn och jämn – med bara några få orosmoln.

Så beskriver mäklaren Pia-Lotta Svensson höstens bostadsmarknad.

– Jag ser ingen kommande inbromsningseffekt av priserna, utan tror att marknaden kommer utvecklas svagt uppåt.

Men det är ändå några saker du som säljare eller köpare måste tänka på. Här får du tipsen du behöver.

Bostadsmarknaden har vaknat ordentligt efter sommarens dvala. Efter tre visningshelger i augusti kan Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare på Södermalm i Stockholm, konstatera att utbudet är ganska normalt.

– Spekulanterna känns lugna och trygga med hur marknaden är just nu.

Enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik, som avser maj, juni och juli, har villapriserna i landet ökat med två procent och priserna för bostadsrätter sjunkit med lika mycket. Det är normalt med en avmattning på bostadsmarknaden under sommarmånaderna och samma utveckling syntes även under samma period 2016.

De senaste tolv månaderna har priserna ökat med nio procent på villor och sju procent på bostadsrätter.

Så minimerar du de ekonomiska riskerna

Trots spekulationer om sjunkande bostadspriser, förslag på ett skärpt amorteringskrav och den allmänna oro som varit på bostadsmarknaden den senaste tiden tror Pia-Lotta Svensson att vi kan vänta oss en lugn höst:

– Bostadsmarknaden blir nog ganska jämn och stabil i höst. Jag ser ingen kommande inbromsningseffekt av priserna, utan tror att marknaden kommer utvecklas svagt uppåt. Jag ser heller ingen minskning av utbudet.

Så ditt råd är inte att avvakta eller sitta lugnt i båten om man ska köpa en ny bostad i höst?

– Nej, våga agera om du ser något du gillar, säger Pia-Lotta Svensson.

Till köpare ger hon även rådet att fråga runt hos flera olika banker om lånelöfte.

– Jag har märk på sista tiden att spekulanterna upplever att bankerna ger väldigt olika lånelöften. Så det kan verkligen löna sig att fråga runt bland flera.

För den som planerar att sälja en ny bostad under hösten är Pia-Lotta Svenssons främsta råd att vara förberedd – för att minimera de ekonomiska riskerna.

– Tighta ihop hela processen, köp av ny lägenhet och försäljning av din gamla. Om du har köpt hus men inte ens fotograferat din lägenhet inför försäljningen sätter du dig i en ekonomisk risksituation. Som alltid vill man köpa och sälja på samma marknad. På fyra veckor kan det hända mycket. Är man förberedd tar man mindre risker.

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad här

”Oroligt för vissa kundgrupper”

Innan sommaren presenterade Finansinspektionen förslag på ett skärpt amorteringskrav som kan börja gälla från 2018. Enligt förslaget ska hushåll som lånar mer än 4,5 gånger av sin bruttoinkomst amortera 1 procentenhet mer av sitt bolån varje år än i dag. Förslaget gäller utöver redan befintliga amorteringsregler och är aktuellt för nya lån.

Innan det nuvarande amorteringskravet, som började gälla 2016, drevs igenom rusade priserna när många jagade ny bostad innan kravet trädde i kraft. Den här gången ser dock inte Pia-Lotta Svensson att samma ”panik” skulle bli aktuell.

– För det första börjar vi bli vana vid att ha ett amorteringskrav. Vi har levt med det mer än ett år, vilket skapar ett lugn. Sedan är oron kring amorteringskravet inte lika stor den här gången. Det här lugnet är bra för alla, säger hon.

Finns det andra saker som skapar oro på bostadsmarknaden?

– Det finns såklart andra parametrar och moln på himmelen som gör det oroligt för vissa kundgrupper, framförallt unga och de som ska in på bostadsmarknaden. Ett eventuellt skärpt amorteringskrav skulle slå hårt mot unga. Och en del föreningar har infört regler som gör det svårare för föräldrar som vill köpa lägenheter till sina barn.

– Sedan har vi stora omvärldsfaktorer såklart, men de får man bara förhålla sig till.

Ska du sälja eller köpa? Här får du all hjälp du behöver

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.