Annons

Mäklaren: ”Oron spelar stor roll just nu”

Foto: Colourbox

Bostadsmarknaden präglas av oroliga spekulanter, tydligt sjunkande priser i hela landet och analyser av det tuffare amorteringskravet.

Och alla frågar sig vad som kommer att hända med marknaden.

– ­Jag tror på en inlåsningseffekt, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Få saker diskuteras så mycket som bostadsmarknaden just nu ­– och det kanske inte är så konstigt eftersom vi ser en oro och avmattning på marknaden som inte setts på länge.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med tre procent och villapriserna med minus en procent, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Även utvecklingen över tre månader är negativ – för bostadsrätter minskade priserna med 4 procent och för villor gick priserna ned en procent.

Tydligast syns tendenserna i Stockholmsområdet, med en klar avvaktan och oro.

Stor-Stockholm och centrala Stockholm hade en nedgång med tre procent den senaste månaden. Även mätningarna över tre månader och årssiffrorna visar på sjunkande priser.

Hur prisutvecklingen kommer att se ut framåt är dock svårt att sia om.

– Det är oerhört svårt att säga vad som kommer hända, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare på Södermalm i Stockholm.

Ska du köpa ny bostad? Få tipsen du behöver här!

Hon förklarar att olika grupper ser olika på utvecklingen.

– Den ena tror på en inlåsningseffekt med minskat utbud och bibehållna priser. Den andra tror på ett bibehållet utbud och sjunkande priser.

Själv tror Pia-Lotta Svensson att det mest troliga är att vi kommer få se en inlåsningseffekt med bibehållna priser på bostadsmarknaden.

– Sitter du med hög belåning i dag och priserna går ner lite blir det kanske för dyrt att flytta trots att du har ett behov av det. Det ger ett minskat utbud och priserna hålls uppe. För trots allt påverkas marknaden mest av utbudet.

”Kan vara läge att göra affär innan”

Till viss del kan utvecklingen vi ser nu förklaras av att de befintliga amorteringskraven börjar få effekter. Men en annan viktig faktor, som även kan få betydelse framöver, är psykologi hos bostadskonsumenterna. Det har spridit sig en oro kring vart bostadsmarknaden är på väg, framförallt i storstäderna, som inte är kopplade till några faktiska förändringar i förutsättningar för konsumenterna.

– Allt snack spelar en större roll, och media driver på det här, vilket skapar en otrolig oro. Man kan se att många spekulanter kommer på visningarna, så de vill ju flytta. Men sedan tar oron över.

Ska du sälja din bostad? Få massa bra tips här

Att det skärpta amorteringskravet klubbades igenom nyligen kan göra att den här oron späs på. Kravet borde inte få så stora konsekvenser, eftersom det är små grupper som påverkas av det. Finansinspektionen räknar med att runt 14 procent av svenskarna påverkas av det. Men det kan ändå skapa en oro innan man vet exakt vad det kommer att få för följder.

När det första amorteringskravet infördes ville många hinna före de nya reglerna vilket ledde till ökad aktivitet på marknaden och stigande priser. Men efter införandet mattades marknaden av. Det är inte osannolikt att samma tendenser kommer att synas nu, men i mindre omfattning.

– De flesta bankerna har de nya reglerna från kontraktsdagen. Några menar att man ska köpa och sälja innan amorteringskravet börjar gälla. Är man i riskgruppen, alltså om man ligger och balanserar på marginalerna, är det läge att göra affär innan, säger Pia-Lotta Svensson.

”Oron byggdes på”

Pia-Lotta Svensson tror att oron på bostadsmarknaden kommer att pågå ungefär ett halvår till.

– Det kändes som att människor lugnade sig lite precis innan beskedet om det skärpta amorteringskravet kom. Sedan kom beskedet och byggde på oron igen. Folk vill veta spelreglerna helt enkelt.

Så hur ska man tänka på bostadsmarknaden som råder just nu?

– Så länge man gör affärer med rätt villkor är det inte farligt att göra affärer. Rätt villkor innebär att man ska ha superkoll på värdet i den bostaden man har i dag, man ska ha bra marginaler och lång tillträdestid för att hinna sälja.

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad här!

Fakta: Det skärpta amorteringskravet

Det skärpta amorteringskravet innebär att lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras med en procent årligen till dess de hamnat under den gränsen.

Kravet gäller bara nya lån.

Sedan tidigare finns krav på att amortera två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde, och en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.