Annons
X
Annons
X

Mäklare oense om bopriser: "Kan stiga 10 procent”

Ledande mäklare är oense om hur amorteringskravet påverkar bostadspriserna under våren. Prisexplosion, spår en mäklare. Ganska stilla, säger en annan.

Bopriserna

Foto: Tomas Oneborg

Förra året när politikerna började prata om amorteringskrav sköt bostadspriserna i höjden. SvD Näringsliv har nu låtit tre större svenska bostadsmäklare sia om vad som händer med priserna under våren innan amorteringskravet slutligen träder i kraft.

– Priserna på bostäder kommer att vara ganska stillastående. Eventuellt blir det en prishöjning på mindre lägenheter om förstagångsköpare vill göra en affär innan reglerna träder i kraft, säger Johan Nordenfelt som är informationschef på Erik Olsson fastighetsförmedling som framför allt gör affärer i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund.

– Förra gången det var prat om amorteringskrav, för ett år sedan, så var det en dramatisk prisuppgång. Nu är det som politikerna har klubbat i praktiken redan genomfört av bankerna. Därför kommer det inte att bli samma hets denna gång.

Annons
X

Mäklarfirman Notars vice vd Henrik Rundgren använder sig också av ordet hets. Men då i motsatt mening. Enligt honom kommer det att bli ovanligt hög aktivitet på bostadsmarknaden under våren.

– Vi tror att många vill ösa på och köpa så fort som möjligt. Vi såg samma beteende för ett år sedan när köpare trodde att kravet skulle komma. Då betalade många medvetet 10, 15 procent mer än vad de ansåg att de borde. Det för att själva kunna styra om, när och hur mycket de skulle amortera, säger han.

Hur många procents prisökning tror du på under våren?

– I Stockholm kan det handla om 5, kanske 10 procent, säger Henrik Rundgren på Notar.

Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Johan Olsson

Svensk fastighetsförmedling spår vissa prishöjningar under våren. Firmans vd Tanja Ilic säger till SvD Näringsliv att det handlar om 1–2 procents prishöjning.

– Jag tror att priserna kommer att fortsätta att stiga. De som är ute och handlar bostad just nu kommer kanske att skynda på sin process för att komma på rätt sida om målsnöret, det vill säga den 1 juni.

Även när det gäller priserna på längre sikt har mäklarfirmorna som SvD Näringsliv har pratat med olika åsikter om vad som ska hända.

– Jag tror att priserna fortsätter att öka. Vi har inlåsningseffekter och den höga efterfrågan på bostäder kommer att vara kvar. Det finns ingenstans att flytta. Amorteringskravet är bra men det måste till fler politiska åtgärder och det måste byggas mer för att bostadsmarknaden ska komma i balans, säger Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling.

Notars vice vd Henrik Rundgren tror det blir låga, eller inga, prisökningar månaderna efter att amorteringskravet trätt i kraft.

– Efter regeländringen den 1 juni blir det färre affärer några månader. Då blir det inga prisökningar. Framför allt förstagångsköparna kommer att ha mindre pengar att handla för. Men på lite längre sikt så kommer priserna att fortsätta att öka. Tittar vi i Stockholm så är det bostadsbrist, så det blir inga nedgångar i priset, säger Henrik Rundgren.

Men Johan Nordenfelt på fastighetsmäklaren Erik Olsson tror bostadspriserna snart har ökat klart.

– Det finns risk att de sjunker på lång sikt. Räntan kan inte bli så mycket lägre. De disponibla inkomsterna kommer inte att öka så mycket framöver. Folk ser snarare skatteökningar framför sig. Den enorma bostadsbristen minskar dock risken för en dramatisk prisnedgång, säger Johan Nordenfelt.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här.

kundservice.svd.se
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Foto: Johan Olsson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X