Mäklare döms till ett års fängelse

Högsta Domstolen klipper till med fängelse för en optionsmäklare på Alfred Berg. Mäklarens affärer orsakade fondkommissionären förluster på 138 miljoner kronor. Domen får stor betydelse i andra ekobrottsmål, enligt chefsåklagare Lennart Guné.

Under strecket
Publicerad
Annons

En 43-årig före detta optionsmäklare på Alfred Berg har i veckan av Högsta domstolen dömts till ett års fängelse för förskingring och trolöshet mot huvudman. I såväl tingsrätt som hovrätt hade mäklaren fått villkorlig dom eftersom det tagit alldeles för lång tid att utreda brottet och få honom dömd.

Mannen fungerade som gruppchef och beskrivs som en erkänt skicklig optionsmäklare. Ändå orsakade hans affärer förluster för Alfred Berg på sammanlagt 138 miljoner kronor.
Riksåklagaren tyckte att mäklaren kommit alldeles för lindrigt undan och begärde att HD skulle döma till fängelse. Brottet hade ett straffvärde på fem års fängelse men eftersom det tagit nio år från misstanke till dom, ansåg RÅ att strafftiden kunde prutas ner. HD såg dock något mildare på saken, straffvärdet bedömdes till tre år. Och eftersom mäklaren dessutom förlorat jobbet och förmodligen aldrig skulle få något nytt i finansbranschen stannade man vid ett års fängelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons