Annons

Mäklare: Ändra lagen så att buden blir bindande

De snabba och hetsiga budgivningarna kan bli väsentligt tryggare för både köpare och säljare. Låt buden bli bindande i ett visst antal timmar och slopa dolda eller stängda budgivningar vid bostadsförsäljningar. Det skriver Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Publicerad

Sista veckan i juni fanns det 117 enrumslägenheter till salu i Stockholms kommun. I en kommun med 900 000 invånare är det inte konstigt att det då blir huggsexa om lägenheterna. Bristen på hyresrätter och bostadsrätter skapar ett tryck som resulterat i ett bostadsrally där priserna ökat i snabb takt.

Detta gäller inte bara i Stockholm, utan i flera svenska tillväxtorter. Enligt Boverket anser 255 av landets 290 kommuner att det finns ett underskott på bostäder.

En person kan idag delta i flera budgivningar på en bostad samtidigt, och har rätt att utan anledning dra tillbaka ett lagt bud. Det bör ändras, skriver Erik Wikander.

Foto: Janerik Henriksson/TT, pressbild Bild 1 av 3

En person kan idag delta i flera budgivningar på en bostad samtidigt, och har rätt att utan anledning dra tillbaka ett lagt bud. Det bör ändras, skriver artikelförfattaren.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

Erik Wikander

Foto: Pressbild/Mäklarhuset Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons