Makedonien väljer president USA pressar Kina om Nordkorea

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Pedofiler. Två års ingående granskning av pedofiler som härjar på internet har medfört att över 100 brittiska barn kunnat räddas undan sexövergrepp, uppger den brittiska polisen.
Polisen inledde ”Operation Ore” 2002. Den innebar att 7 250 britter som abonnerade på barnporrbilder från amerikanska sajter blev synade i sömmarna. Tusentals personer har gripits, åtalats och fällts för barnporrbrott.
Högt deltagande rapporterades då 1,6 miljoner röstberättigade makedonier igår hade chansen att rösta fram en efterträdare till president Boris Trajkovski, som omkom i en flygkrasch för två månader sedan.
Valdagen verkade få ett fredligt förlopp, något som enligt diplomater i Skopje visar att de etniska spänningar som sånär slet landet i bitar 2001 nu är ett minne blott. Trajkovski tog då på sig rollen som fredsmäklare mellan hårdföra slaviska nationalister och albaner som krävde större inflytande.
Fyra kandidater, samtliga EU-anhängare, ställde upp i första valomgången, som inte lär bli avgörande. Det skulle
kräva att någon av de fyra fick över 50 procent av rösterna.
Om två veckor, den 28 april, hålls andra omgången. Sannolikt vinner då nuvarande premiärministern Branko Crvenkovski, trots att han kritiseras hårt för att han varken fått fason på ekonomin eller lyckats få ned arbetslösheten, som är hela 35 procent. Den som nu väljs till president blir den före detta jugoslaviska republikens tredje statschef sedan självständigheten 1991.
USA:s vicepresident Dick Cheney sade igår till Kinas ledare att man nu måste gå hårdare fram för att få stopp på det nordkoreanska kärnvapenprogrammet.
Kina har stått värd för sexstatsförhandlingarna om Nordkoreas kärnvapen. Förutom USA, Kina och Nordkorea har Ryssland, Japan och Sydkorea deltagit i dessa förhandlingar.
Krisen kring de nordkoreanska kärnvapnen har pågått sedan 2002, då Pyongyangregimen enligt USA avslöjade att den hade ett hemligt kärnvapenprogram.
I två dagar har vicepresident Cheney överlagt i Peking med den kinesiska ledningen om främst asiatiska frågor, i
synnerhet då den känsliga frågan om Taiwan. Samtidigt har båda sidor understrukit att de amerikansk-kinesiska relationerna är goda.
I gengäld försöker Kina förmå USA att stoppa sin vapenförsäljning till Taiwan, som Pekingregeringen ser som en kinesisk utbrytarprovins. Den kinesiska ledningen befarar också att självständighetssträvandena på Taiwan ska få amerikansk uppmuntran.

TT-Reuters, TT-Reuters, TT-Reuters

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons