Annons
X
Annons
X

Makedonien får fortsätta vänta

Ett namnbråk med Grekland sätter käppar i hjulen för Makedoniens medlemskapsförhandlingar med EU.

Frågan om förhandlingsstart skjuts upp till nästa år.

Det svenska EU-ordförandeskapet hade hoppats att EU:s utrikesministrar skulle ge klartecken för att Makedoniens medlemskapsförhandlingar skulle kunna starta i mars nästa år. Men främst Grekland motsatte sig att ge ett konkret datum. I stället enades ministrarna om att ta upp frågan igen under Spaniens EU-ordförandeskap, alltså nästa halvårsperiod.

Den tidigare jugoslaviska republiken ansökte om EU-medlemskap 2005 men har inte fått sätta i gång sina förhandlingar ännu, eftersom grannlandet Grekland blockerar starten. Grekland anser att Makedonien genom att kalla sig just Makedonien gör anspråk på områden i norra Grekland med samma namn.

Annons
X

EU-kommissionen ansåg i sin senaste utvidgningsrapport att Makedonien är redo för att börja förhandla och vill ge landet ett datum.

Den franske EU-ministern Pierre Lellouche sade i anslutning till mötet att Frankrike stödde Grekland som ett tecken på solidaritet. Frankrike anser att EU ska lugna ner tempot i utvidgningen efter det att Kroatien och Island, som väntas bli nästa nya medlemsländer, gått med.

Även Island måste vänta till i vår med att inleda formella medlemskapsförhandlingar, uppgav diplomater i Bryssel på tisdagen. Orsaken sägs vara den sena tillsättningen av EU-kommissionen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Maria Davidsson/TT
  Bryssel TT:s korrespondent

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X