Annons

Fantastiska vidunder och var man hittar demMakalöst fint när Potter-vidunder intar New York

Foto: IBL

Det är svårt att inte dra deprimerande paralleller till den gångna veckans storpolitiska kaos skriver Anna Hellsten om ”Fantastiska vidunder”, en helt ny film som utspelar sig Harry Potters värld. Ytterligare fyra filmer är redan planerade.

Under strecket
Publicerad

Tycka vad man vill om såväl JK Rowling som Hollywoods franchise-fixering, men tajmingen för Warner Brothers ”Harry Potter”-prequel är genial. Från startpunkten, när hjälten Newt Scamander anländer till misstänksamma gränskontrollanter på Ellis Island, till att han strax därpå kastas in i den tryckta, paranoida stämningen på Manhattans gator, är det svårt att inte dra deprimerande paralleller till den gångna veckans storpolitiska kaos.

”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” utspelar sig nu visserligen 1926, och tilldrar sig till större delen i den magiska dimensionen, men det är en historia som gör anspråk på att säga något även om vår egen tid. Filmen bygger på en sidoskrift till ”Harry Potter” – en lärobok om fantastiska vidunder som nämns i den första Harry-romanen – och följer bokens förmodade författare, magizoologen Newt Scamander.

Annons
Annons
Annons