Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Festival Makalöst av Alva Noto

Festival

Genre
Konsert

Volt. Uppsala konsert och kongress.

Med en fot i ihärdig rörelse på dansgolvet söker sig den andra till givande utflykter i den mer experimentella elektroniska musiken. Med en diger lista av spännande liveakter och dj-set med parallella framträdanden av visuella artister visar Voltfestivalen 2011 framgångsrikt hur bred den elektroniska musiken är. Lägg därtill en mängd ljudliga installationer. Volt befäster sin roll som en av de viktigaste händelserna inom svensk elektronisk musik.

Tyske Alva Noto (Carsten Nicolai) spelar en helt makalös konsert. Knivskarpa konturer framträder tydligt där exakta linjer möter kraftfulla punktmarkeringar. I botten rena och sylvassa basljud som ger mycket hård rytmisk prägling. Det är avskalat utan att vara minimalistiskt, i mycket handlar det om att ljuden inte finns där för att smycka ut, istället är de betydelsebärande inslag i den drivna rytmiska helheten. Därmed inte sagt att han inte kan skita ner ljudbilden. Stundtals skrynklar Alva Noto ihop de metalliska ljuden till brus och oväsen som på något märkligt sätt ändå behåller sina hårda ytor.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det kliniska är inget som intresserar den svenska duon SKLS, en bantad version av Skull Defekts, med elektronisterna Joachim Nordwall och Henrik Rylander. I en lång ihållande puls lyfter de fram det grovkorniga och dovt maskinella. Man sugs in i ett mörkt men kreativt tillstånd snarare än betraktar musiken utifrån. Mokira är ett av den inflytelserike Andreas Tillianders mer experimentella alias. Under åren har musiken förändrats, men för kvällen ligger tyngdpunkten på dans. Syntslingor, dub och vassa klickljud pekar dock mot något annat men får inte riktigt fäste. Det hindrar inte konserten från att vara både livfull och spännande.

  Annons
  X

  Att radioprogrammet Ström i P2 är en av arrangörerna av festivalen gör sitt till i att aktualiteten är stor och kvaliteten hög. Brittiska Darkstars dronepopdubstep får plats liksom Nomatons (Erik Möller) pumpande techno, Lisa & Kroffes analoga syntar och mycket annat. Uppsala kammarkör stod för det mest oväntade inslaget med en bejublad och vokal version av New Orders Blue monday.

  Vad som dock haltar är den könsmässiga fördelningen. Visst, den brittiska dj:n Mary Anne Hobbs är på plats, samt några fler kvinnor, men bland liveakterna är det oväntat skralt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X