Annons
Recension

Grotesco - en näradödenrevyMakalös energi och närvaro

Grotesco vågar vara politiska, och obekväma. Deras nya show är oerhört generös och kastar sig galet över genrer och sorter. SvD:s Lars Ring kvävs nästan - av skratt.

Under strecket
Publicerad

Tänk en publik - där du är med. Tänk en stilla klassikeruppsättning - med mycket smak av Ibsen. Lägg till det en galen Dramatenaktör som löper amok på grund av påstådd brist på kvalitet och låser alla dörrar och stänger av ventilationen. Tänk dina sista minuter innan du dör, en galen kavalkad av osannolika vitsar, av ett tempo som ständigt ökar, av en humor som spränger alla gränser och all tråkig logik. Du håller på att kvävas - av skratt.

Humorkollektivet Grotesco är ju mest kända från tv och från hitlåtar som ”Tingeling” och ”Det är bögarnas fel”. Henrik Dorsin, Per Andersson och Micke Lindgren är portalfigurer och ägnar sig åt en skämtsamhet som rör sig mot det absurdas utmarker. Man kallar sin estetik för att ”balla ur”. Grotesco är en vacker gren på det svenska skämtträdet, en utväxt på en tradition som stavas Povel, Hasse & Tage, Lorry, Galenskaparna och Klungan - bland andra. Just som den sistnämnda gruppen har man för sin första scenrevy anlitat en koreograf: Anna Vnuk.

Annons
Annons
Annons