Annons
X
Annons
X

Majoriteten av kvinnor riskerar fattigpension

Kvinnorna är de stora förlorarna i pensionssystemet. Ett unikt utdrag ur Pensionsmyndighetens databas som SvD Näringsliv låtit göra visar att majoriteten av kvinnorna får så låg allmän pension att de vid en pensionering vid 65 år inte kommer över den högsta garanterade ”fattigpensionen” – garantipension plus bostadstillägg.

[object Object]
Pensionärer på promenad. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

**SvD Näringsliv har **genom en datakörning på Pensionsmyndigheten fått en sammanställning av pensionsprognoserna för alla individer i årskull 1954, cirka 125 000 personer.

1954 är den första årskullen som helt omfattas av det nya pensionssystemet som beslutades av riksdagen 1994, tidigare årskullar har haft en kombination av det nya systemet och den gamla ATP:n. Det är alltså först i 54:ornas pension man ser den fulla effekten av systembytet.

Det unika i materialet, förutom att det omfattar en hel årskull, är att det enbart innehåller personer som har tjänat ihop till minst en genomsnittlig pension. SvD har bett Pensionsmyndigheten rensa bort personer som har liten eller ingen intjänad pension och av ursprungligen 125 000 personer sållas därmed 45 500 personer bort (gränsen har dragits vid för årskullen genomsnittligt antal år med intjänad pension).

Annons
X

Kvar finns ett elitskikt på de 79 500 personer (65 procent av årskullen) som jobbat mest och som därmed hunnit tjäna in en relativt hög pension. Prognoserna gäller pension vid 65 års ålder.

Av de 79 500 personerna är 36 900 kvinnor och 42 600 män. Den genomsnittliga kvinnan i denna grupp kan räkna med 11 500 kronor i allmän pension före skatt vid 65 års ålder. Detta är ett medianvärde vilket betyder att hälften av kvinnorna kan räkna med en högre pension och hälften en lägre. Motsvarande nivå för männen är 13 700 kronor, alltså hela 19 procent högre. Medianvärdet för både kvinnor och män är 12 500 kronor.

Det här kan jämföras med de nivåer som den som inte arbetat alls kan räkna med. För 2014 gäller här 7 030 kronor per månad för den som är gift och 7 881 för den som är ogift. Därtill kommer bostadstillägg, BTP, på som mest 4 990 kronor, vilket ger en maxnivå på 12 871 kronor före skatt. Mindre än var tredje kvinna av de 36 900 kan räkna med en så hög allmän pension vid 65 års ålder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Räknat på genomsnittligt utbetalt bostadstillägg, som är cirka 2 400 kronor, blir det 10 281 kronor för en ogift garantipensionär. En av fem kvinnor i gruppen kommer enligt prognoserna inte upp i en så hög allmän pension. För dem gör alltså ett helt yrkesliv i princip ingen skillnad alls vad gäller nivån på den allmänna pensionen.

  Ett annat alarmerande faktum är att både män och kvinnor med relativt många yrkesår spås få så låg pension vid 65 års ålder att de kvalificerar sig för ”fattigpension”. Bland de 79 500 personerna, som ju i pensionshänseende utgör gräddan av årskull 1954, kommer enligt prognoserna tre av tio att ha rätt till viss del garantipension om de pensionerar sig vid 65 års ålder. Bland kvinnorna är det nästan hälften (45 procent).

  Detta gäller alltså årskull 1954 men en granskning av efterföljande årskullar hade med all sannolikhet gett liknande resultat. Dessa generellt låga nivåer kommer alltså bestå liksom skillnaderna mellan män och kvinnor.

  Pensionsekonomen: ”Många kommer att få en chock”

  Politiker påpekar ofta att man inte kan se den allmänna pensionen separat utan den ska ses i ljuset av att nio av tio också har tjänstepension. Det stämmer men det var också ett mycket tydligt budskap från politikerna när det nya pensionssystemet lanserades att arbete skulle löna sig. Statistiken från Pensionsmyndigheten visar att det för väldigt många inte har gjort det.

  Man kan också konstatera att det även med tjänstepension blir låga nivåer för många kvinnor. En sjuksköterska med cirka 40 år i yrket och en allmän pension på 11 500 kronor i månaden kommer med stor sannolikhet få en total pension (allmän plus tjänstepension) på mindre än 14 500 kronor före skatt och under 10 150 kronor efter 30 procent inkomstskatt.

  Den nivån ligger en bra bit under fattigdomsgränsen i Sverige (inkomst då det finns ”risk för fattigdom”) som av EU fastställts till cirka 10 800 kronor i månaden i disponibel inkomst.

  PENSIONSKARTAN: KLICKA DIG RUNT BLAND ALLA SVENSKA KOMMUNER OCH SE HUR PENSIONERNA VARIERAR

  Annons
  Annons
  X

  Pensionärer på promenad.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X